Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Србија добија 15 милиона евра помоћи, а изненадићете се када чујете од кога

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са комесаром Европске уније за суседску политику и проширење Оливером Вархеијем о сарадњи у сузбијању ширења корона вируса и заразне болести ЦОВИД-19, као и о помоћи ЕУ Србији и Западном Балкану да одговоре на тај изазов.

Вархеји је Вучићу рекао да је надлежним службама дао инструкцију да Србији буде омогућено коришћење до 15 милиона евра за хитне потребе које ће бити финансиране из текућих уговора са УНОПС-ом и УНДП-ем и из програма подршке за европске интеграције, као и да буде размотрено коришћење преосталих 20,8 милиона евра из програма за европске интеграције за краткорочне потребе, а да, уз сагласност Владе Србије, буде преусмерено до 57,6 милиона евра из програма које су иницијално опредељене за друге пројекте за краткорочне и средњорочне потребе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Комесар је такође изразио наду да ће, с обзиром на тренутне потребе и ситуацију у државама чланицама ЕУ, бити у прилици да позитивно одговори на захтев Србије за подршку Механизма цивилне заштите ЕУ и у исто време указао на проширење намене Фонда солидарности ЕУ на санирање последица угрожавања јавног здравља.

Србији је понуђена и могућност приступања добровољном споразуму о заједничким набавкама, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Републике.

Вучић је посебно захвалио комесару Верхеију на личном ангажману, нагласивши да се Србија налази на европском путу и да ће све своје обавезе на том путу испуњавати, али да ће умети и да покаже солидарност са земљама Европске уније које су најтеже погођене корона вирусом.

Двојица саговорника сагласили су се да су неопходне сарадња и координација мера између Западног Балкана и Европске уније, јер се на изазов ових размера може одговорити само блиском сарадњом и солидарношћу.

Вучић је комесару Вархеију рекао да је Србија захвална за досадашњу помоћ ЕУ у борби против корона вируса и ЦОВИД-19 кроз финансирање хитне набавке медицинске опреме, као и за финансирање карго летова којим се опрема допрема.

Он је рекао да рачунамо на подршку ЕУ и у отклањању економских последица ове болести.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ