Здравље

ДОБРО СЕ ПАЗИТЕ! Ово никако не смете да урадите када улазите у стан: Лекари вас упозоравају на…

Потпуна дезинфекција је практично немогућа.

Потпуна дезинфекција никада није могућа, али како наводе лекари, на нама је да се током епидемије вируса корона придржавамо одређених мера како бисмо ширење заразе свели на минимум. А које су то мере при уласку и изласку из наших домова, најкомпетентнији су да објасне у Лекарској комори Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Препоруке Лекарске коморе Србије како да поступамо када улазимо и излазимо из куће објављени су на сајту Клиничког центра Војводине. Ове мере превентиве јасно и детељно су објашњене у неколико корака у две одвојене графике.

Тако се грађанима препоручује да при изласку из куће увек носе нешто дугих рукава као и да не носе накит, а ако имате дугу косу држите је скупљену. Напоље поред обавезне маске и рукавица понесите марамице у случају да треба да додирнете неку јавну површину и потом је баците у затворену канту за отпатке. Такође би требало да носите и дезинфекциона средства уколико напољу нисте у могућности да оперете руке или после плаћања кешом.

Препоруке приликом изласка из куће

Уколико изводите љубимце напоље, водите рачуна да се они не трљају о јавне површине. Одржавајте удаљеност од других људи, трудите се да не додирујете лице док темељно не оперете руке и ако кажљете, радите то у прегиб лакта.

Када се вратите кући, прво немојте ништа да доирујете. Изујте се, а горње делове одеће ставите у пластичну кесу и затворите. За прање одеће користит врућу воду, на бар 60 степени. Кључеве, новчаник, торбу и слично одложите у кутију на улазу у стан. Ако сте изводили кућног љубимца у шетњу, по повратку му дезинфикујте шапице.

У препоруци се наводи, да би било најбоље да се одмах истуширате, али ако нисте у могућности одмах темељно оперите руке водом и сапуном. Такође, добро оперите лице и врат. Дезинфикујте алкохолом мобилни телефон и наочаре.

Препоруке приликом уласка у кућу

Ако сте били у куповини или уносите нешто споља, потребно је те предмете очистити раствором избељивача пре него што их одложите. Лекари саветују да раствор избељивача направите тако што ћете 20 мл избељивача, односно варикине, растворити у литар воде и тиме потом можете дезинфиковати предмете.

Фото: Pixabay.com

Извор: Ало.рс/Т.С.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ