Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ ОТКРИО СВЕ! Србија има шансе да избегне најгоре, али мораћемо да урадимо ово…

Главни пораз који желимо и морамо да избегнемо јесте да епидемија крене да се развија убрзано. Е то, још увек можемо да избегнемо, поручио је епидемиолог, доктор Срђа Јанковић

Јанковић се сложио са речима Горана Стевановића, директора Клинике за инфективне и тропске болести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако се неком учинило да је то грубо, од човека на том месту ништа није грубо у тој ситуацији, то се мора рећи. Умирујуће је да ми имамо шансу да избегнемо то што зовемо лошији сценарио, али ако само умирујемо, морамо да кажемо да постоји једна мањина народа која ово није схватила озбиљно – казао је Јанковић.

Јанковић каже да се већина људи понаша озбиљно и одговорно и додаје да мањина која није схватила озбиљно мора да уважи опасност.

Он је упозорио да ће се лошији сценарио тешко избећи ако мањина грађана која не поштује забрану кретања и не уважи ту опасност.

Др Јанковић каже и да ми имамо могућност да предупредимо драстичније ширење јер смо на време увели мере.

Према његовим речима, наредна недеља и она после ње показаће ефикасност наших мера, али и потенцијал епидемије.

– Ако то не уважимо сви, теже ћемо избећи гори сценарио… Ми смо у бољој ситуацији него што је била Италија у ово време, али то не сме да нас уљуљка – упозорио је Јанковић и додао да још увек све од нас зависи.

Како каже, јако је важно пратити ситуацију из дана у дан, али постоје и дневне осцилације.

– Предвиђање готово да се рачва у две могућности, једна је шта би епидемија урадила нама ако само седимо и гледамо шта ради, а друга је шта ми можемо да учинимо епидемији – казао је Јанковић.

Поводом искуства других земаља, као што је случај у Јужној Кореји, Јанковић каже да примери Кине и Јужне Кореје говоре колико је важно да људи схвате ситуацију и да буду самодисциплиновани.

– Одређене мере принуде јесу неопходне када постоји опасност по људске животе – изјавио је Јанковић и додао да нису битне само мере већ и то како се људи поставе и које мере усвоје.

анковић је рекао да се инсистира на социјалном дистанцирању јер више не могу да се сустигну сви контакти.

Истакао је да је Србија спречила ширење коронавируса кроз здравствене установе.

Јанковић је говорећи о томе шта треба урадити када се дође кући са посла или из продавнице рекао да је потребно све дезинфиковати, а купљење намирнице ставити са стране.

Каже да се обућа дезинфикује, а одећа мења, као и да је потребно љубимцима обрисати шапе.

Др Јанковић је навео и да су деца најмање угрожена.

 

Извор: Informer.rs/ Pink.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ