Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ ТИОДОРОВИЋ: До краја недеље имаћемо у Србији МНОГО ВИШЕ ОБОЛЕЛИХ И УМРЛИХ, олакшање тек након…

„До краја недеље ћемо имати значајно повећање оболелих и, нажалост, умрлих. Очекујемо пад броја заражених после Васкрса. Али, трећина оболелих сада су људи између 40 и 60 година. Зато морамо сви да будемо одговорни“, рекао је др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог, гостујући на ТВ Пинк.

Како је додао, све се креће у сфери очекиваног.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Епидемиолози су предвидели ову ситуацију. До краја недлеје ћемо имати значајно повећање оболелих и умрлих. Надам се да ћемо успети да укротимо то, очекујемо да ће после Васкрса да буде мањи број заражених од корона вируса – рекао је др Тиодоровић.

Он је нагласио да млади морају да схвате да и они могу да буду заражени и да пренесу вирус.

– Заражено је 29,8 одсто људи старости између 40 и 60 година. То је значајан проценат, скоро трећина – додао је др Тиодоровић.

Он јасно види један од проблема.

– Млади су врло слободни, старији су дисциплинованији. Али сада сви морају да покажу гвоздену дисциплину, да схвате да смо сви одговорни – нагласио је епидемиолог.

На питање да ли се поштују мере, Тиодоровић напомиње да их већи део становништва поштује.

– Већи део нашег становништва поштује мере, али тај мали део се креће, комуницира, позивамо их да схвате, да учимо на туђем примеру. Млади морају да схвате да је ово тренутак када морамо сви да се уозбиљимо. Сада да схватимо да нас ништа не може више интересовати него своје здравље, а када бринемо о свом здрављу, бринемо и о другима – додаје др Тиодоровић.

Он сматра да је мерама Владе Србије разлучена експоненцијална крива.

– То нам је био задатак, али народ мора да ради по упутствима.

На питање да ли може медицински систем да издржи, он каже да је систем припремљен за другу фазу, за већи број оболелих који се очекује ове, а „можда и следеће недеље“.

– Кренули смо са већим бројем тестирања. То је важно јер ћемо моћи брже да нађемо вирусоноше. Добар је потез са отварањем привремених болница јер су тамо смештени лаки болесници, тако да је спречено да буду извор инфекције, они су сада под контролом – рекао је и подсетио на пандемију грипа 2009. године када, како каже, такође људи нису озбиљно схватили ситуацију.

Важни телефони

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235. Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ