Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Дечак (13) прекршио полицијски час, па убијен

Полиција у Кенији је у уторак упутила „најискреније саучешће“ након што је 13-годишњи дечак убијен на свом балкону у Најробију док се полиција кретала квартом, приморавши поштовање полицијског часа

Широм света уведене су бројне мере како би се зауставило ширење корна вируса. Милиони су суочени са делимичном или потпуном забраном кретања, а свака земља на другачији начин води рачуна о поштовању нових правила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полиција је у многим земљама добила дозволу за контролу понашања људи на начин који је у неким случајевима чак и екстреман, пише „Гардијан“.

Полиција у Кенији је у уторак упутила „најискреније саучешће“ након што је 13-годишњи дечак убијен на свом балкону у Најробију док се полиција кретала квартом, приморавши поштовање полицијског часа.

– Они упадају, деру се и туку нас као да смо краве, а ми смо грађани који поштују закон – рекао је Хусеин Мојо, отац убијеног дечака Јасина.

Расте забринутост да полицијске снаге широм света користе мучне и понижавајуће казне да би спровеле мере карантина за најсиромашније и најугроженије групе, укључујући десетине милиона људи којима прети глад ако се не супротставе овим мерама, односно не потраже посао.

Током протекле недеље појавили су се снимци на којима се види како радници мигранти у Индији стоје поред пута, док их прскају хемикалијама. Реч је о дезинфекцији пре него што они уђу у матичну провинцију.

Радници који су се вратили из Делхија били су прекривени средством за избељивање, натријум-хипохлоритом, који може да проузоркује оштећење коже, очију и плућа, објавио је „Индијан експрес“.

У Пунџабу, на пример, људи који крше правила карантина приморани су да раде чучњеве и скандирају: „Ми смо не пријатељи друштва. Не можемо да седимо код куће“.

Претили грађанима електрошоковима
Сличну понижавајућу тактику користила је и полиција у Парагвају, где су људи који крше карантинска правила морали да раде звезду, а прећено им је електрошоковима.

Од неких је затражено да понове: „Нећу више напустити кућу, службениче“, док лицем леже према доле.

Иако постоје растући глобални консензус да напори за заштиту јавног здравља у случају пандемије захтевају привремене жртве неких појединачних слобода, стручњаци УН за људска права позвали су земље да осигурају да њихови одговори на пандемију буду „пропорционални, неопходни и недискриминишући“.

Обично су на мети таквих казни они који су у најлошијем положају приморани да се крећу како би се вратили у своја села из градова у којима су радили пре појаве вируса.

У главном граду Парагваја, члан друштвене организације становника у напуштеном кварту Тасумбу, Алберто Руиз каже да су власти учиниле врло мало да подрже породице које су остале без икаквих примања.

Скоро сви грађани су у земљи затворени у своје домове.

– Кажу вам да останете код куће да заштитите породицу. Али у сиромашним четвртима морате да изађете да зарађујете за живот – ако не, умирете од глади – рекао је Руиз.

Људе затварају у кавезе
Снимке о кажњавању у Пагарвају, које су направили сами полицајци, похвалио је министар унутрашњих послова Еуклид Асеведо.

– Честитам им. Немам исту креативност као они који праве ове снимке – рекао је он.

На Филипинима су полиција и локални званичници заробили оне који крше полицијски час у кавезима за псе, док су други били приморани да седе на подневном сунцу по казни.

Главно острво Лузон је стављено под једномесечну блокаду, ипак за оне који деле претрпане собе са другим члановима породице, врућина у Манили може да буде неподношљива.

Широм земље је ухапшено више од 17.000 људи због кршења мера. Хјуман рајтс воч је истакао да је таква акција највероватније контрапродуктивна ако преступници буду смештени у пренасељене притворске објекте.

Активисти из Кеније упозоравали су да полицијски поступци не само да подстичу панику и страх, већ такође могу да појачају пренос вируса.

Прошле недеље је у лучком граду Момбаса полиција испалила сузавац на трајекте због чега су стотине људи кашљали, брисали сузе. Такође, снимљени су полицајци који су ударали људе палицама.

– Ако је операција требало да заштити од пирења вируса, операција је изазвала управо супротно – наведено је у изјави радне групе за реформу у Кенији.

Такође, постоји бојазан да владе користе забринутост због пандемије да би повећале своје овласти. Мађарски парламент је у понедељак у својио сет мера, укључујући и затвор за ширење дезинформавија и омогућавање националистичком премијеру Виктору Орбану да влада декретом под ванредним стањем који нема јасан временски рок.

На Филипинима и Тајланди су проглашена ванредна стања која дају владама веће овласти на привремени период. Ово укључује могућност сузбијања дељења лажних информавија, нејасан термин за који се активисти плаше да би званичници могли да их злоупотребе.

Извор: Телеграф.рс/Н. З.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ