Здравље Србија

ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ! Шта треба урадити са намирницама када се вратимо из куповине? Да ли их треба дезинфиковати

Појава коронавируса променила је наше животне навике, па чак и куповину намирница. Људи су почели панично да купују све што им је потребно и што није, али се поставља питање да ли то што донесемо из продавнице треба и да дезинфикујемо.

Учестало перемо руке, дезинфикујемо мобилне телефоне и кључеве па су људи почели исто да раде и са намирницама које купују. Међутим, стручњаци упозоравају да за тим нема потребе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи Национална здравствена служба Велике Британије, паковања хране су под веома малим ризиком кад је у питању преношење коронавируса.

-Прилично је невероватно да коронавирус може да се шири путем ствари као што су паковања хране“, истичу и упозоравају да су највећи ризик од заразе током куповине сами купци. Зато је важно одржавати дистанцу и поштовати ознаке које указују где би требало да стојите.

У продавницама руком можете дотаћи много површина, од ручки на улазу до колица и новца којим плаћате на каси, па је веома важно да не додирујете лице рукама.

По повратку из продавнице обавезно темељно оперите руке, чак иако сте носили рукавице.

За дозу додатне заштите оперите руке и након што распремите намирнице које сте купили и обавезно пре јела иако сте провели дан у кући.

Такође, воће и поврће пре припреме и конзумирања добро оперите. Код лиснатог поврћа скините прве лиске и добро оперите остатак.

Намирнице немојте прати сапуном јер вам од тога може бити лоше.

„Сапун није намењен за прање намирница и може да проузрокује мучнину, повраћање и дијареју“, каже стручњак за исхрану Доналд Шафнер.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ