Србија

ТУГА! Преминуо легендрани голман Црвене звезде!

Некадашњи голман Црвене звезде Миодраг Малиша Петровић преминуо је у 94. години, саопштили су црвено-бели.

„Фудбалски клуб Црвена звезда са великим жаљењем обавештава јавност да је данас у 94. години преминуо Миодраг Малиша Петровић. Напустио нас последњи живи сведок оснивачке Скупштине Црвене звезде и голман генерације нашег клуба која је 1946. године освојила прву титулу првака Србије“, наводи се у саопштењу на сајту Црвене звезде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Петровић је рођен 13. фебруара 1927. године у Бачкој Паланци, где је и почео каријеру као голман у тамошњем клубу.

У Београд је дошао као избеглица 1941. године и са покојним новинаром Милетом Косом био је пребачен у подмладак СК Југославије.

У том клубу је играо све до новембра 1944. када је приступио „УСАОС“. На позив Слободана Ћосића присуствовао је у оснивачкој Скупштини Црвене звезде 4. марта 1945. године и постао њен члан.

Одиграо је и прву утакмицу првенства Србије против Чачка која је била и увод у шампионско славље.

Са генерацијом коју је предводио Рајко Митић после освојене прве титуле првака Србије 1946. године доживео је да подигне и први пехар освајача Купа Југославије 1948. године.

За Црвену звезду је до 1951. године одиграо 87 утакмица, освојио титулу 1946, три Купа Југославије (1948, 1949. и 1950. године).

Голманску каријеру градио је затим у Мачви из Шапца (51 меч) и Радничком из Београда (130 утакмица) све до 1957. када је завршио активну каријеру.

Запослио се у Министарству унутрашњих послова где је провео цео радни век.

Био је и генерални секретар тренерског удружења Београда 11 година, председник Удружења тренера при СОФК Беогарада и Србије, а у два мандата по четири године био члан Дисциплинске комисије ФС Југославије.

Носиоц је златне и сребрене плакете ФС Југославије и многих других сруштвених и спортских признања.

„Миодраг Малиша Петровић је 75 година био уз Црвену звезду, тих, одмерен човек и правдољубив. Зато је пре пет година и покренуо питање признавања титуле првака Србије из 1946. године. Јавно се борио, са правним тимом клуба доказивао тврдње и пре осам месеци поручио: „Е, сада сам потпуно срећан. Правда увек победи…“, стоји у саопштењу црвено-белих.

Како се наводи, испраћај за кремацију биће обављен у најужем кругу породице, док ће комеморација бити обављена кад се ванредно стање буде завршило, а ФК Црвена звезда ће благовремено обавестити о датуму.

 

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ