Србија

ДОКТОР КОН УПОЗОРИО! Само у овом случају вирус може да се врати и поново направи епидемију

Да ли ће Србија увести ригорозније мере па и 24 часа карантина зависи доста од података које ћемо данас добити о новом броју оболелих и умрлих од корона вируса, казао је за ТВ Прва епидемиолог Предраг Кон, начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље и члан Владиног Кризног штаба за борбу против ЦОВИД-а.

Он је рекао и да ако се полицијски час од 24 сата превремено донесе, епидемија може касније да се врати, али би била много блажа и Истиче да је у току српски сценарио, којег се ми на крају нећемо стидети.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Струка је дала још на почетку своје препоруке а то су смањење контаката, прво је било увођење ванредних мера, па ограничење кретања па промена времена полицијског часа. Ми смо дошли до пред сам крај, изгурали смо 4 недеље. Одлука да ли ће се увести нешто ригорозоније зависи од неопосредне ситуације. Дошли смо на максимум, до обележних 160 оболелих. Имамо скок. Шта ће ново бити предузето, зависи доста од података које ћемо добити данас. Свакако да је у фази размишљања 24 сата карантин – казао је др Кон.

Зашто се размишља о карантину 24 сата

– Покушао сам да објасним зашто се размишља о томе. Вирус ако нагло почне да се преноси и изађемо из контроле ситуације онда је неминовно увођење 24 сата карантина. Вирус живи у самом човеку. У том човеку или изазове тешку болест или смрт. Да би наставио да живи он мора да пређе на другог човека. Ако се у периоду инкубације од две недеље онемогући било каква ситуација да дође до преношења, вирус умире. После тог периода од 14 дана, остају само они који су на почетку оболели и онда вирус нема где да иде – објаснио је др Кон и још једном поновио да одлука о таквој мери неће бити одлука струке:

– Струка је препоруку дала на почетку. Нормално, ако се спроведу превремено, опет ће се појавити вирус и кренуће испочетка, и поново ће направити, додуше, далеко мању епидемију, али направиће. То је суштина што је струка објаснила а доношење одлуке директно зависи од читавог друштва и оних који су на власти.

Нисмо ми суперхероји, мере су дале резултат

На питање да ли број заражених у нашој земљи спорије расте него у другим земљама, рекао је да ми нисмо заштићени границом, али и да би у Србији био потпуно исти сценарио као у Италији да нису предузете мере.

– Имамо ту срећу да нисмо прва земља која је била на удару. Имали смо Италију. Ако неко мисли да не би био италијански сценарио у Србији, он не разуме. У Србији би био потпуно исти сценарио да нису предузете мере. Ако неко мисли да смо само заштићени границом, јасно се види да нисмо. Тежина ситуације се види када дође до колапса здравственог система. Ми ћемо, свакако, имати српски сценарио и он је у току. Зашто сам ово рекао? Зато што када причамо о бројевима морамо да будемо јасни да су наши бројеви мањи не зато што смо ми суперхероји, веће је директна последица свега што је предузето – казао је он.

Он је објаснио да су за струку благи симптоми када пацијенти немају отежано дисање, када није угрожена размена гасова:

– То све ми третирамо као благо а може да има 39 температуру. Температура је само једна карактеристика. Све што је испод 38 температура се сматра благо. Међутим, постоје хронични болесници поготово дијабетичари, кардиоваскуларни, плућни, код њих се свака повишена температура далеко озбиљније схвата јер долази убрзано до наглог погоршања.

Свима је поручио да ћемо изаћи из овога.

– Издржаћемо све што се дешава. Имаћемо српски сценарио са којим нећемо имати разлога да се стидимо. И живели! Све најбоље.

Извор: Информер.рс/Прва

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ