Србија

НОВА БИТНА ПРОМЕНА ПРАВИЛА: Свако ко сумња да је заражен, треба да уради ово…

Амбуланте за ковид од јуче функционишу у свим домовима здравља, а правило да грађани који сумњају да су заражени корона вирусом прво позову домове здравља више не важи. Наиме, грађани у ове амбуланте, чије је радно време од 7 до 22, треба одмах да иду, чим осете прве симптоме.

Епидемиолог Предраг Кон казао је јуче да је било потребно времена да се све усклади и нагласио колико је и због чега важно што пре схватити начин функционисања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Најављујемо то малтене 10 дана. Било је потребно мало времена да се све усклади. Немогуће је више. Сви позиви хитној помоћи скретани су на епидемиологе, позиви домовима здравља такође. Треба што пре сви да схвате како сад то функционише, посебно хитна помоћ – казао је епидемиолог Предраг Кон и додао да у домовима здравља имају заштитну опрему, те да су стога тамо и направљени корона центри.

Говорећи о привременим амбулантама, доктор Кон је рекао да су оне спремне и да је систем постављен на своје ноге.

– То значи да функционишу домови здравља, те такозване ЦОВИД амбуланте, тамо су људи припремљени да дочекају све оне који имају респираторне тегобе, тамо се ради та прва дијагностика узимања крви, евентуално рендген снимања, све оно што иначе ради примарна здравствена заштита, и на основу тога одлучује да ли треба да се тестира или не. Не знам да ли је профункционисало узимање брисева, али је то суштинска намера и организација транспорта рада тих лабораторија да би сваки такав случај био изолован и лечен, то је суштина. Дакле више нема позивања епидемиолога, епидемиолози сада раде као што сам најављивао, на другој линији, они ће бити консултанти лекарима који раде у амбулантама – рекао је доктор Кон гостујући на ТВ Прва.

У тријажним центрима који су кренули са радом по домовима здравља широм Србије могу да се прегледају сви пацијенти који сумњају да су оболели од корона вируса, истакао је јуче директор Дома здравља „Палилула“ у Београду Александар Стојановић.

– Пацијенту се ту врше три врсте прегледа, мерење температуре, лабораторија и снимак плућа, након чега ће медицинско особље да утврди да ли је пацијент ризичан или није. Та дијагностика се веома брзо установи, након 15 минута до пола сата, а ако пацијент има проблема са плућима и ако лабораторијски налази покажу сумње на корона вирус, он се упућује на Инфективну клинику или клинику која је задужена за корона вирус – објашњава Стојановић.

Према његовим речима, то је сада нови систем рада, како би пацијенти дошли одмах где треба, односно у дом здравља, што је према Стојановићу, веома добро.

– То је превенција и сви они који су рижични урадиће прегледе на најбезбеднији начин, а самим тим ће бити потпуно сигурни да ли су заражени или нису – истакао је Стојановић.

Тријажни центри ће радити од 7.00 до 22 сата, и, како наводи Стојановић, све је покривено, а здравствени радници су заштићени опремом, тако да они који долазе не треба да се плаше да ће њима неко пренети вирус. Иначе, све специјалности и службе раде нормално, гинекологија, лабораторија, офталмологија…

– Једино имамо упутства да се унапреди рад запослених у кућном лечењу, зато што много старијих пацијената није у могућности да дође у дом здравља. Има доста оних који због година имају забрану кретања, а наша служба има обавезу да све те људе обиђе како би им дали терапију и помоћ која им је неопходна – објаснио је директор ДЗ „Палилула“.

Електронски рецепти важе девет месеци

Он додаје да електронски рецепти важе девет месеци и поручује пацијентима да не морају да долазе више по рецепте. Што се тиче дознака и боловања, како наводи, чекају их у служби дома здравља која је задужена за то.

На питање да ли ће се тестови на корона вирус обављати у домовима здравља директор каже да за сада не зна и да сви запослени у домовима здравља на територији Србије раде према упутствима Министарства здравља, а да ће ови тријажни центри најбоље показати ко је ризичан, а ко није.

У централном објекту Дома здравља у Нишу пацијенти са респираторним тегобама и повишеном температуром предвиђено је да улазе искључиво на улаз број 1.

Радно време Службе за здравствену заштиту одраслих, Службе за лабораторијску дијагностику, Службе за радиолошку дијагностику у Централном објекту је од 7.00 до 22 сата. У Централном објекту питања и информације могу се добити преко кол центра Дома здравља .

-Сви остали пацијенти из Централног објекта који немају респираторне тегобе и повишену температуру шаљу се према здравственој станици „Душко Радовић“ и здравственој станици „12. фебруар“. Радно време ових здравствених станица је од 7.00 до 18 сати. Здравствена станица „Никола Тесла“ од 2. априла пружаће услуге пацијентима којима је неопходно ординирање инфузионе терапије а немају респираторне тегобе и повишену температуру, а пацијентима са респираторним тегобама и повишеном температуром за инфузиону терапију намењена је здравствена станица „Чаир“, саопштено је на сајту Дома здравља.

Радно време здравствене станице „Никола Тесла“ је од 7.00 до 18 сати.. У здравственој станици „Чаир“ где ће бити ординирана инфузиона терапија пацијентима са респираторним тегобама и повишеном температуром, од 2. априла радно време здравствене станице је од 7.00 до 22 сата.

Важни телефони

Телефони епидемиолошке службе за све информације – Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235. Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566.

Будимо одговорни према себи и према другима

Извор: Блиц/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ