Србија

ОГЛАСИЛА СЕ ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: На Вучићев предлог Влада Србије повлачи одлуку! Не желимо да се баци сенка на наш рад

Премијерка Ана Брнабић каже за РТС да ће данас, на молбу председника Александра Вучића, бити повучена одлука којом се прописује да су за давање информација о коронавирусу задужени Кризни штаб и особе које штаб овласти.

Пре два дана донет је закључак којим се прописује да су за давање информација о коронавирусу, као и за прикупљање свих информација о инфекцији, задужени Кризни штаб и особе које штаб овласти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а премијерка Ана Брнабић је рекла да је циљ те одлуке био да се дају само потпуне, проверене и тачне информације.

„О томе се ради, да немамо непроверене информације, лажне вести, информације од локалних штабова, градоначелника, ко зна кога, да заштитимо здравствене раднике и породице јер је у условима ванредног стања, када реално имамо ратно стање, важно да ја као предсендица Владе и неко ко води штаб, покушам да заштитим макар породице, јер ће неко трчати да каже прво медијима, да би био локална звезда на пет минута“, навела је премијерка.

Објашњава да је такав начин информисања довео до конфузије у рад људи који би сада морали да се баве само спасавањем живота.

Додаје да ће, ипак, данас та одлука бити повучена, на изричиту молбу председника.

„Повући ћемо уредбу јер је Србија урадила све, све да грађани буду тачно и правовремено информисани“, рекла је Брнабићева.

Србија је, истиче, највише од свих земаља у Европи урадила да би грађани добијали тачне информације сваки дан.

„Да се не би бацила сенка на све што смо радили, повући ћемо одлуку“, рекла је премијерка.

Премијерка сматра да ће резултат повлачења одлуке бити да ће се више времена борити са лажним вестима, али да ће пре да спава четири сата мање, него да се баци сенка на све што је урађено, пре свега када је реч о слободи медија.

Које мере ће још бити предузете

На питање има ли још мера које би могле да буду предузете, пре евентуалног увођења 24-часовне забране кретања, Брнабићева је рекла да има.

„Има мера, и јуче смо донели неке мере, затварање кладионица, свих делатности где је близак контакт између особе која пружа услугу и клијента, као што су фризерски салони. Постоје још неке мере и мере о којима смо причали, попут затварањ жаришта“, рекла је Брнабићева.

Неке мере ће, каже, на данашњем састанку кризних штабова размотрити.

„Људи ће бити информисани да би знали да се организују, нема потребе за паником“, навела је премијерка.

Још једном истиче да би недисциплина могла скупо да нас кошта.

„Дисциплина друштва и сваког појединца, лична одговорност, самосвест, солидарност, да бринемо коме ће сутра бити потребни ти респиратори. Млађи ће се изборити на респиратору, али у пику нећемо моћи неком другом да дамо, зато је важна солидарност. Што смо дисициплинованији, то ће мање рестриктивних мера бити“, рекла је председница Владе.

Поручила је да се неће либити да уведу нове мере како би заштитили стaрије суграђане.

 

Извор:  РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ