Здравље

СТИЖУ ДОБРЕ ВЕСТИ! Нови лек БЛОКИРА инфекцију коронавирусом?!

Фото: Pixabay.com

Студија даје нове увиде у кључне аспекте САРС-ЦоВ-2, вируса који узрокује ЦОВИД-19

Међународни тим на челу са истраживачем са Универзитета Британска Колумбија др Јосефом Пенингером открио је пробни лек који ефикасно блокира ћелијска „врата“ која САРС-ЦоВ-2 користи да зарази своје домац́ине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Налази, објављени данас у Целлу, обећавају да ће бити терапија способна да заустави рану инфекцију новим коронавирусом који је од 2. априла захватио више од 981.000 људи и однео животе 50.000 људи широм света.

Студија даје нове увиде у кључне аспекте САРС-ЦоВ-2, вируса који узрокује ЦОВИД-19, и његове интеракције на ћелијском нивоу, као и на који начин вирус може да инфицира крвне судове и бубреге.

– Надамо се да ћће наши резултати имати импликације на развој новог лека за лечење ове невиђене пандемије – каже Пенингер, професор Медицинског факултета у УБЦ-у.

– Овај рад произилази из невероватне сарадње између академских истраживача и компанија, укључујући гастроинтестиналну групу др Риана Кондера из компаније СТЕМЦЕЛЛ Тецхнологиес у Вакуверу, Нуриа Монтсеррат у Шпанији, др. Хаибо Жанг и Арт Слутски из Торонта, а посебно из тима за инфективну биологију Али Миразимија у Шведској , који недељама неуморно раде дан и ноћ недељама како би боље разумели патологију ове болести и обезбедили пробојне терапијске могућности.

АЦЕ2 – протеин на површини ћелијске мембране – сада је у центру пажње ове епидемије као кључни рецептор за спикални гликопротеин САРС-ЦоВ-2. У ранијем раду Пенингер и његове колеге са Универзитета у Торонту и Института за молекуларну биологију у Бечу прво су идентификовали АЦЕ2 и открили да је АЦЕ2 у живим организмима кључни рецептор за САРС, вирусну респираторну болест која је препозната као глобална претња 2003. године.

Његова лабораторија је такође повезала протеин са кардиоваскуларним болестима и затајењем плућа.

Док се епидемија ЦОВИД-19 и даље шири широм света, одсуство клинички доказане антивирусне терапије или третмана посебно циљаног на критични САРС-ЦоВ-2 рецептор АЦЕ2 на молекуларном нивоу, значило је празан арсенал за здравствене раднике који се боре да излече тешке случајеве ЦОВИД-19.

– Наша нова студија пружа изузетно потребне непосредне доказе да ће лек – назван АПН01 (хумани рекомбинантни растворљиви ензим за конверзију ангиотензина 2 – хрсАЦЕ2) – ускоро бити тестиран у клиничким испитивањима од стране европске биотехничке компаније Апеирон Биологицс, и да же бити користан за антивирусну терапију за ЦОВИД-19 – каже др Арт Слутски, научник из истраживачког центра за биомедицинске науке у Кинану у болници Ст. Мицхаел и професор са Универзитета у Торонту, који је сарадник на студији.

Истраживачи су показали да вирус може директно да инфицира и да се умножава у крвним судовима и бубрезима. Експерименте су вршили на органоидима, вештаким људских органима створеним од матичних ћелија.

Ово даје важне информације о развоју болести и потврђује чињеницу да тешки случајеви ЦОВИД-19 имају мултифункционални застој и оштећења кардиоваскуларног система. Клиничка класа лека хрсАЦЕ2 такођеје смањила САРС-ЦоВ-2 инфекцију у тим људским ткивима.

– Коришц́ење ових органоида нам омогућава да тестирамо на врло спретан начин третмане који се већ користе за друге болести или који су близу потврђивања. У овим тренуцима у којима је нема времена, људски органоиди штеде време које бисмо потрошили да тестирамо нови лек у људском окружењу- каже Нуриа Монтсерат, професорица ИЦРЕА-е из Института за биоинжињеринг Каталоније у Шпанији.

– Вирус који изазива ЦОВИД-19 је блиски род првог вируса САРС- додаје Пенингер.

– Наш претходни рад помогао нам је да брзо идентификујемо АЦЕ2 као улазну капију за САРС-ЦоВ-2, што пуно објашњава болест. Сада знамо да растворљиви облик АЦЕ2 који хвата вирус, заиста може бити врло рационална терапија која посебно циља капију коју вирус мора да нападне како би нас инфицирао. Има наде за ову ужасну пандемију.

Ово истраживање је делимично подржало канадску савезну владу кроз хитно финансирање усмерено на убрзање развоја, тестирања и примене мера за сузбијање епидемије ЦОВИД-19.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Еспресо.рс/Sciencedaily

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ