Свет

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! У наредних неколико месеци стиже велико невреме и олуја!

Фото: јутјуб

Константни раст температуре мора у Мексичком заливу могао би довести до повећаног броја опасних олуја и појаве урагана у наредних неколико месеци, упозоравају стручњаци.

Последњи извештај метеоролога Метјуа Капуција из „Вашингтон поста“ изазвао је узбуну због иобјаве да је температура воде у Мексичком заливу за три степена Целзијуса виша од просечне.

Он је напоменуо да је 2017. година, кад су услови били слични данашњим, била надпросечна по броју торнада, и тада је тексашку обалу Мексичког залива погодио ураган 4. категорије „Харви“.

И Бен Нол, метеоролог новозеландског Националног института за водена и атмосферска истраживања такође је скренуо пажњу на раст температуре мора у Мексичком заливу, неколико дана пре Капучијевог извештаја.

Капучи је објаснио да су тексашки градови Бронсвил, Корпус Кристи и Хјустон имали рекордно топао март месец, као и и Њу Орлинс у Луизијани, Мобил у Алабами и неколико градова на Флориди.

„Просечне температуре морске површине у Мексичком заливу биле су знатно више у последњих неколико година, али су још више нагло порасле у последњих неколико месеци“, објаснио је Капучи.

​Топлија вода снабдева атмосферу додатном топлотом и влагом и ствара енергију да „подигне џепове топлог ваздуха изнад хладнијих слојева“, објаснио је он.

„То, у теорији, фаворизује јаче и раширеније пљускове и грмљавинске олује и помало повећавају шансе за појаву урагана“, оценио је Капучи.

Осим тога, топлије температуре воде повећавају шансе за тропске циклоне, али према истраживачу урагана Филипу Клоцбаху са државног Универзитета у Колораду то није толико важбе кад је реч о евентуалној појави урагана.

Упркос упозорењу, Капучи је закључио да је тешко прогнозирати шта ће олујне сезоне донети Сједињеним Државама. Истовремено, температура површине мора у Мексичком заливу су стварни фактор због ког се „одређени догађаји вероватније догађају и/или постају интензивнији него што би били иначе“.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...
Loading...