Свет

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! У наредних неколико месеци стиже велико невреме и олуја!

Фото: јутјуб

Константни раст температуре мора у Мексичком заливу могао би довести до повећаног броја опасних олуја и појаве урагана у наредних неколико месеци, упозоравају стручњаци.

Последњи извештај метеоролога Метјуа Капуција из „Вашингтон поста“ изазвао је узбуну због иобјаве да је температура воде у Мексичком заливу за три степена Целзијуса виша од просечне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је напоменуо да је 2017. година, кад су услови били слични данашњим, била надпросечна по броју торнада, и тада је тексашку обалу Мексичког залива погодио ураган 4. категорије „Харви“.

И Бен Нол, метеоролог новозеландског Националног института за водена и атмосферска истраживања такође је скренуо пажњу на раст температуре мора у Мексичком заливу, неколико дана пре Капучијевог извештаја.

Капучи је објаснио да су тексашки градови Бронсвил, Корпус Кристи и Хјустон имали рекордно топао март месец, као и и Њу Орлинс у Луизијани, Мобил у Алабами и неколико градова на Флориди.

„Просечне температуре морске површине у Мексичком заливу биле су знатно више у последњих неколико година, али су још више нагло порасле у последњих неколико месеци“, објаснио је Капучи.

​Топлија вода снабдева атмосферу додатном топлотом и влагом и ствара енергију да „подигне џепове топлог ваздуха изнад хладнијих слојева“, објаснио је он.

„То, у теорији, фаворизује јаче и раширеније пљускове и грмљавинске олује и помало повећавају шансе за појаву урагана“, оценио је Капучи.

Осим тога, топлије температуре воде повећавају шансе за тропске циклоне, али према истраживачу урагана Филипу Клоцбаху са државног Универзитета у Колораду то није толико важбе кад је реч о евентуалној појави урагана.

Упркос упозорењу, Капучи је закључио да је тешко прогнозирати шта ће олујне сезоне донети Сједињеним Државама. Истовремено, температура површине мора у Мексичком заливу су стварни фактор због ког се „одређени догађаји вероватније догађају и/или постају интензивнији него што би били иначе“.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ