Регион

ВЛАДА ОДЛУЧИЛА! За 70.000 радника минималац од 260 евра! Ево о чему се ради!

Према анализи Владе Републике Српске, око 40.000 радника директно је погођено економском штетом коју је у марту узроковао вирус корона, изјавио је премијер РС Радован Вишковић и захвалио Србији на томе што је прва упутила помоћ РС у виду медицинске опреме.

Вишковић је у интервјуу за политички магазин РТРС „Печат“ рекао да је Влада РС донела одлуку да тим радницима уплати износ пореза и доприноса за март за та це бити издвојено између 16,5 милиона и 18 милиона КМ, односно између 8.380.536 и 9.142.403 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да влада у априлу планира да за око 70.000 радника, у привредним гранама које су највише осетиле негативне последице корона вируса, уз износ доприноса, исплати и износ минималне плате од око 520 КМ, односно око 260 евра, за шта ће, како је навео, бити потребно око 55 милиона КМ, односно 27.935.121 евра.

– Нема бојазни да може доћи до злоупотреба. Тај новац неће ићи послодавцима него ће га Влада уплатити јавним фондовима – рекао је премијер РС.

Он је нагласио да је за интервенције у вези са платама у привреди за март и април обезбеђен новац.

– Радићемо ребаланс будета да бисмо ставке које се односе на набавку средстава, опреме, објеката и материјала, те трошкове усавршавања и репрезентације довели на минималан ниво који је потребан за нормално функционисање, а на основу тих уштеда имамо обезбеђена средства за март и април – објаснио Вишковић.

Он је додао да је у плану и обезбедивање додатних средстава емисијом обвезница, путем трезорских записа, те кредита код међународних кредитних институција.

– Наш план је да и у мају обезбедимо значајнија средства за Фонд солидарности за опоравак привреде – навео је Вишковић.

Премијер Српске је захвалио свим привредним субјектима који су уплатили средства у Фонд и поручио да ће Влада активно, заједно са пословном и академском заједницом, тражити најбоља могућа решења за привреду.

– Влада неће ништа радити без социјалних партнера и свих добрих људи који желе да помогну Српској – нагласио је Вишковић.

Он је додао да сви привредни субјекти којима је помоћ потребна могу да рачунају на институције Српске осим, како је навео, оних који отпусте раднике.

Премијер РС, такође, сматра да би Централна банка БиХ требало да се укључи у решавање проблема у привреди.

– Из ФБиХ је осута паљба према нама када смо поменули да би било нормално да се Централна банка укључи у ово питање као што се укључују све централне банке у свету. Не желим да прејудицирам решење, нека људи из Централне банке и стручњаци из финансијског сектора кажу шта је најбоље – рекао је Вишковић.

Он је оценио да је недопустиво да у Централној банци постоји новац изнад обавезних резерви који леžи.

– Када смо рекли да је нормално да тај новац буде упумпан у привреду како бисмо јој помогли онда је речено да они не могу куповати обвезнице ентитета, него да морају куповати обвезнице Немачке – рекао је Вишковић.

Вишковић је, такође, захвалио Србији на томе што је, како је нагласио, прва упутила помоћ РС у виду медицинске опреме. Истакао је и да је ЕУ посредством УНДП-а донирала 3.000 тестова на корона вирус.

 

Извор: Еспресо.рс/Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ