Свет

ЛЕКАРИ СЕ СЛОЖИЛИ! Овај лек је за сада најефикаснији против корона вируса

Једна интернационална анкета у којој је учестовало преко 6 хиљада доктора оценило је да је лек против маларије Хидроксихлорокин најбољи лек за корона вирус, пише Nypost.

У анкети је учестовало 6.227 доктора у 30 земаља, а њих 37 одсто рекло је да лек против маларије представља најефикаснију терапију против смртоносног вируса.

Анкету је спровела глобална здравствена агенција за испитивање здравствене заштите Сермо која је установила и да 23 одсто медицинских професионалаца преписало овај лек у САД – далеко мање него у другим земљама.

Изван САД-а лек за маларију се подједнако користио и код пацијената са благим симптомима као и код пацијената са тежим симптомима корона вируса, док се у САД-у најчешће користио код пацијената са тежом клиничком сликом – наводи истраживање.

Овај лек се најчешће користио у Шпанији где је чак 72 одстро лекара рекло да је прописало овај лек.

Дебата о леку против маларије покренута пре две недеље након што је председник Трамп рекао да је Хидроксихлорокин могући „мењач игре“ у борби против пандемије Цовид-19 што је навело критичаре да га оптужују за промовисање недоказаних и непроверених лекова.

Према Светској здравственој организацији до данас нема доказа да било који лек може да спречи или излечи ову болест.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ