Свет

ЛЕКАРИ СЕ СЛОЖИЛИ! Овај лек је за сада најефикаснији против корона вируса

Једна интернационална анкета у којој је учестовало преко 6 хиљада доктора оценило је да је лек против маларије Хидроксихлорокин најбољи лек за корона вирус, пише Nypost.

У анкети је учестовало 6.227 доктора у 30 земаља, а њих 37 одсто рекло је да лек против маларије представља најефикаснију терапију против смртоносног вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Анкету је спровела глобална здравствена агенција за испитивање здравствене заштите Сермо која је установила и да 23 одсто медицинских професионалаца преписало овај лек у САД – далеко мање него у другим земљама.

Изван САД-а лек за маларију се подједнако користио и код пацијената са благим симптомима као и код пацијената са тежим симптомима корона вируса, док се у САД-у најчешће користио код пацијената са тежом клиничком сликом – наводи истраживање.

Овај лек се најчешће користио у Шпанији где је чак 72 одстро лекара рекло да је прописало овај лек.

Дебата о леку против маларије покренута пре две недеље након што је председник Трамп рекао да је Хидроксихлорокин могући „мењач игре“ у борби против пандемије Цовид-19 што је навело критичаре да га оптужују за промовисање недоказаних и непроверених лекова.

Према Светској здравственој организацији до данас нема доказа да било који лек може да спречи или излечи ову болест.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ