Србија

НЕСТОРОВИЋ СЕ ОБРАТИО НАРОДУ! Ови дани ће бити најкритичнији, а ево и када ће све проћи!

„Тим руских стручњака, који је стигао у Србију, требало би данас да дезинфикује болницу у Ћуприји, изјавио је члан Кризног штаба за сузбијање ЦОВИД-19“, пулмолог Бранимир Несторовић.

Он је синоћ на ТВ Прва рекао да су се Руси сами понудили да оду у Ћуприју, јер је тамо критично, а имају најбоље на свету екипе за дезинфекцију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У Италији су дезинфиковали домове за старе, болнице, све то где је било пуно вируса. Они имају те специјалне камионе и специјална средства за деизинфекцију и требало би данас да дезинфикују болницу у Ћуприји – рекао је Несторовић.

На питање да ли је очекиван ниво новозаражених у Србији, он наводи да, ако би у понедељак имали 500 новооболелих, то био би разлог за неке нове мере.

– Те бројке иду горе-доле, нас интересује тренд. Ми смо на крају четврте недеље епидемије, ту се не очекује тако велики експоненцијални пораст – каже Несторовић и наводи да када се упореди ситуација на данашњи дан, у Италији је било више од 700 умрлих.

Навео је да све земље у Европи касне за Италијом седам дана, те да је у Србији у 27. дану епидемије смртност 10 пута мања.

У Србији је, као и у Европи, каже Несторовић, пет одсто теже оболелих, док је 95 одсто са лакшом клиничком сликом.

Објаснио је да експоненцијални рад наступа око треће недеље, а да се епидемија понаша свуда потпуно исто.

– Четири недеље тиња када је мали број случајева, четири недеље наглог раста, и онда од три до четири недеље када епидемија полако опада. Следећих седам дана нам је бити или не бити. Ако прођемо ових седам дана, онда можемо да кажемо да смо добро прошли. Италијански сценарио не можемо да имамо, та фаза је код нас прошла – каже Несторовић.

Рекао је да тестова има довољно, а да се крајем априла очекује да држава да одређене стимулације како би се Институт за примену нуклеарне енергије у пољопривреди у Земуну укључио у производњу тестова.

– Имају могућност да у року од месец дана почну да производе тестове. Тестова има много, чак и више него што нам треба – рекао је Несторовић.

– Још следећу недељу да прегурамо, већ после тога можемо очекивати силазни тренд који траје око три недеље, додао је Несторовић, који очекује да је 1. јуна немогуће да буде епидемије у Србији.

 

Извор: Tanjug/Republika.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ