Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Ево ко може слободно да се креће и обавља свој посао до 20 часова

Њиве су све готове да се крене у посао али док се земља не угреје пољопривредници брину да ли ће моћи да се крећу и после 17 часова

Мало је њих тачно упућено у то, да се уз радну дозволу и доказ да су активно регистровано газдинство може кретати до 20 часова, па и данас када је забрањено кретање од 13 часова до понедељка у 5 часова изјутра, пише Дневник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Земљорадници захтеве о дозволи кретања треба да упуте Е-поштом Министарству пољопривреде и попуне обазац са наведним личним подацима, као и да напишу број газдинства, истиче из Аграрног саваза Србије Ненад Манић.

– Након тога министарство захтев прослеђује месној станици полиције која издаје дозволу за кретање после 17 часова – наводи Манић и скреће пажњу да на то, да на дозволу не треба дуго чекати. Исто правило, каже, важи и за радну снагу потребну на њивама. И за њих носилац газдинства од полиције добија одобрење.

Пољопривредник из Госпођинаца Душан Петровић казао је да је тек недавно сазнао за ту могћност.

– Треба да посејем лук на 30 хектара, пошто тако велики посао не могу да урадим сам, чуо сам и проверио да треба да се јавим Министарству пољпривреде . Пошто су ми се ћерка и зет вратили из иностранства и хоће да се са мном баве повртарством уместо мене су испунили образац на компјутеру, јер се ја не сналазим у томе – навео је Петровић и казао да је тражио дозволе и за 30 сезонских радника, па је сада у ишчкивању да узме радну дозволу за кретање и после 17 часова, за њега и раднике.

На сајту Минстарства пољопривреде објављено је обавештење намењемо и за воћаре, повртаре и сточаре, да за кретање данас после 13 часова до 5 сати у понедељак односно од 17 часова до 5 часова, треба да поднесу захтеве Сектору за пољопривреде инспкције односно Управи за заштиту биља.

Скренута је пажња на то, да обавезно попуне сва поља у образцу. Исто важи и за пчеларе.

По речима пољопривредника из Ковина Јадрана Анђелковића, ратари су имали састанак са предстаницима општине када им је саопштено да их полиција неће кажњавати ако их затекне напољу до 20 часова и имају код себе увререње да су активно пољопривредно газдинство.

– Али само до 20 часова , под условом да смо у тракторима, али за вожњу у путничким аутомобилима неће имати обзира – нагласио је Анђелковић.

По његовим речима у озбиљним проблемима могу да се нађу пољопривредници старији од 65 и 70 година, уколико немају млађе чланове породице који знају да обаве сетву.

– Мој отац је код куће нигде не излази, али сам ја ту да одем на њиву и урадим посао – каже он.

Међутим, има и оних који нису упућени у нова правила кретања

– Било је речи, пре недељу дана, да ћемо моћи остајати дуже на њивама али се о томе сада не прича, већ пољопривредницима сугершие да се држе дозволе кретања као што то важи и за друге грађане – каже пољопривредник из Суботице Мирослав Киш.

– Углавном идемо летњим путевима, и не видимо људе,већ у даљини тракотре,па нема међусобних контаката, осим што на путевима сусрећемо срне, зечеве и фазане – каже Киш и додаје да није чуо да су, бар за сада, земљорадници имали проблема ако су се дуже задржавали од 17 часова на ораницама.

Али, Киш истиче да је тако било, да сада предстоји прави посао, када ће оранице бити пуније пољопривредника.

Извор: б92.нет

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ