Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Свет какав познајемо нестаје због пандемије! Ево шта нас чека!

Европска економија на годишњем нивоу управо се смањује по стопи вишој од 10 одсто

Генерални секретар УН Антонио Гутереш упозорио је да се свет суочава са највећом кризом од Другог светског рата и то пандемијом која је претња људима у свакој земљи и која ће довести до рецесије какве није било у блиској прошлости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гутереш је у саопштењу навео да постоји ризик да ће комбинација болести и њеног утицаја на економију допринети „нестабилности, већим немирима и појачаним сукобима“.

Челница Међународног монетарног фонда Кристалина Георгиева рекла је на телеконференцији чланица групе Г20 да би светска рецесија након пандемије вируса корона могла бити гора од оне која је уследила након финансијске кризе 2008.

Она је упозорила министре финансија и гувернере централних банака на то да су пројекције светског раста негативне за 2020. и рекла да треба очекивати „рецесију која ће бити најмање онолико тешка колико је била за време светске финансијске кризе или гора“.

– Али очекујемо опоравак 2021. – нагласила је оптимистичније Гергиева.

ИХС Маркит, европски индекс који прати, кроз прикупљање података од менаџера, куповину услуга пао је у задњем месецу са 52,6 на 26,4 те је на најнижем нивоу откако је покренут.

ПМИ композитни индекс који пак обухвата и услуге и производњу у једном месецу пао је с 51,6 на 29,7. У Италији су услуге пале на 17,4, Француска је пала на 27,4 (најниже у историји), Шпанија је с 23 такође на најнижем нивоу, а Немачка на 31,7 држи се тек нешто боље, али је податак такође драматичан.

Према интерпретацији Блумберга ти подаци значе да се европска економија на годишњем нивоу управо смањује по стопи вишој од 10 одсто. У Британији је пословна активност пала на најнижи ниво у 20 година.

Економиста Нуријел Рубини, који је предвидео претходну економску кризу, каже да постоје три разлога због којих би рецесија у САД изазвана корона вирусом могла постати „Велика депресија“.

Како је рекао, управо те три чињенице чине да ова криза надјачава ону из 1930. године.

 

Извор: Srbijadanas.com/ Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ