Идвајамо Православље

ЧУДО ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ: Да ли знате невероватну причу о манастиру Хиландар?

Хиландар је српски манастир који се налази у северном делу Свете горе Атонске, државе православних монаха која постоји више од хиљаду година.

Света гора је смештена на Атосу, трећем краку полуострва Халкидики у северној Грчкој, а манастир се налази на 2,5 километара од мора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хиландар представља једно од најзначајнијих средишта српске културе и духовности. Кроз векове, релативно заштићен од напада и пљачкања, у сигурности Свете горе Атонске и њене аутономије, био је поштеђен судбине која је задесила скоро све друге српске манастире.

У Хиландару је очувана најбогатија колекција оригиналних старих рукописа, икона, фресака, тако да он у данашње време представља најзначајнију ризницу српске средњовековне културе уопште.

Манастир Хиландар (Фото: Јутјуб)

По једној легенди, име српске царске лавре Хиландар настало је по речи хили – хиљаду или мноштво и андара – магла, након што је Богородица чудом спасла Хиландар, који јој је посвећен, од најезде крсташа који су 1204. године спалили и опљачкали Константинопољ.

По предању, кад су две групе нападача почеле да надиру са севера и југа према манастиру, Богородица је послала магле из шума Милеја да их окруже. Дезоријентисани разбојници су налетели једни на друге и почели да се убијају међусобно.

Тројица латинских крсташа који су преживели напад предали су се и затражили да остану као православни монаси у Хиландару.

 

Извор: Курир.рс/београд.ин

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ