Србија

ДР КОН: Увођењем полицијског часа од 24 сата, дошло би до…

На данашњој конференцији за новинаре у Влади Србије, лекари који су део кризног штаба за борбу против епидемије вируса корона поново су одговарали на питања везана за доношење указа о целодневном полицијском часу.

На та питања одговарао је понајвише доктор Предраг Кон. Његов одговор био је, истовремено, и опрезан и довољно јасан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон је најпре рекао да је у питању „озбиљна одлука“.

– Превише је озбиљна та мера потпуног прекида кретања да би је донели тако лако. Она је најпоузданија, међутим, да би дошао врло јасан предлог, морамо сви да се усагласимо – рекао је Кон.

С друге стране, сматра доктор, морамо да будемо потпуно сигурни да ће та одлука донети жељене резултате. Он је, међутим, у то уверен.

– А ја лично сам уверен да ће таква мера довести до наглог прекида трансмисије и да ће имати најбоље резултате. Затим, ми морамо проценити штету од увођења такве мере. Било би боље да се сви понашамо као да је већ целодневни прекид кретања. То подразумева да се само изађе до продавнице, и ништа друго. На посао, са посла, и нема другог кретања. Онда можда и не би морала да се доноси та мера – рекао је Кон.

У погледу мера које огрничавају кретање, Влада Србије до сада је доносила неколико указа, односно различитих модела мере.

Најпре, једна од првих уведених мера, била је он која је одредила да полицијски час буде од 20 сати до 5 ујутру. Она је, када је постало јасно да је се известан број грађана не придржава, пооштрена, па је полицијски час продужен на период од 17 до 5 ујутру.

Како се бижила пета недеља и убрзање трансмисије корона вируса, Влада је пооштрила мере, па је већ, практично, и увела забрану кретања од 24 сата, и то од суботе у 13 сати до понедељка у 5 ујутру.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ