Здравље

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ДР ЈАНКОВИЋА! У ПЛУЋИМА НЕ ОСТАЈЕ НИШТА ЧИМЕ БИ СЕ МОГЛО ДИСАТИ! Стање може брзо да се ПОГОРША!

Имунолог Дечје универзитетске клинике у Тиршовој др Срђа Јанковић каже да је епидемија коронавируса попут пожара и да се мора локализовати и спречити ширење на нова подручја јер је то једини начин да се она заустави.

– Један од циљева је да спречи отврање ових жаришта, а да се постојећа гасе – рекао је Јанковић за Пинк и истакао да је важно да и лакши пацијенти буду под лекарским надзором, јер и они који развију тешку слику у почетку је немају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је објаснио, ако вирус доведе до оштећења плућа, долази до драстичног погоршања.

– Није типично да та болест почиње нагло, чак ни код оних где се развије тешка слика. Не може се у старту знати код кога ће инфекција бити опасна по живот. Стање може брзо да се погорша. Респиратор може да помогне само онима којима је опходан, када опадне ниво кисеоника у крви, а до тога долази када запаљење плућа пуни водом плућне алвеоле и више није могуће дисање – прецизирао је Јанковић.

Интензивна терапија, уз респиратор, успева да спаси половину оних са најтежом клиничком сликом. Другу половину није могуће спасти јер у плућима не остаје више ништа чиме би се могло дисати
Оценио је да овај вирус носи велики ризик, чак и за младе потпуно здраве особе.

Према његовим речима, последице могу и не морају да остану, а то зависи колико је клиничка слика била тешка.

– Сада је акценат на спасавању људи, а тек ће се пратити стање оних који су били на респиратору – рекао је Јанковић и указао да није познато да ли је могуће да се нека особа поново зарази истим вирусом.

Оцењује да је вероватније да у узорку приликом тестирања није било вируса.

– Тест је врло поуздан, ако имамо вирус у узорку, он ће га сигурно детектовати. Међутим, ако је вируса мало у организму, он не мора бити у узорку, ако се није умножио или потпуно нестао и тада ће тест бити негативан – наводи Јанковић.

Он потврђује и да заражена особа не мора да има никакве симптоме.

– У земљама где су се обављала масовнија тестирања утврђено је да између један и два одсто је био позитиван без симптома. Један од 100, један од 200 не развије симптоме – каже Јанковић.

Говорећи о оправданости мера која су донете, он је навео да је епидемија попут пожара, те поставио питање како би било пустити пожар да се разгори, па тек онда довести ватрогасце да гасе.

Извор: РТВ Пинк

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ