Србија

КИНА И РУСИЈА ЗАПУШИЛЕ УСТА ЗАПАДУ! Србији ускоро стижу и тенкови које нису хтеле да пропусте НАТО земље

Фото: јутјуб

Авиони Министарства одбране Руске Федерације почели су 3. априла да Србији достављају помоћ за борбу са коронавирусом. Обим хуманитарне помоћи Србији, како се оцењује у анализи-коментару руске државне новинске агенције ТАСС, рекордан је од почетка пандемије ако се мери „по глави становника“. Јер, у Србију стиже 11 транспортних авиона, а у Италију, која има 60 милиона, РФ је упутила 14 авиона помоћи.

Српско друштво се, указао је аутор анализе-коментара и шеф БГ-представништва ТАСС Павел Бушуев, традиционално дели на западњаке и русофиле. Првих је осетно мање, али контролишу средње и високе положаје у власти, структуре силе и медије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Других је много више, али су после агресије НАТО 1999-те – када су на власт дошли прозападни политичари – сви патриотски и проруски расположени људи (а то су у Србији синоними) истерани из државне службе.

Последњих година се у Србији, што је повезано са експанзијом Кине у Источној Европи, појавио велики број присталица развијања кинеског смера у српској спољној политици.

ТАСС наводи да је Србија од првих дана епидемије очекивала и тражила помоћ ЕУ, али је није добила, а Немачка је чак забранила да јој се продају лекови и медицинска опрема. Агенција цитира ове речи посланика Милоша Ковачевића, директора Српско-руског цетра:

– Нико није могао ни да замисли да ће против наше земље у моменту епидемије увести ембарго на медицинску опрему. А још је Немачка годинама привлачила из наше земље стотине и хиљаде лекара и медицинских сестара.

Вучић је затражио помоћ од Кине, назвавши њеног председника Си Ђинпинга „братом“. Његово обраћање постало веома популарно на кинеској социјалној мрежи Wеибо на којој су га виделе стотине милиона.

Пекинг је послао у Србију обимну помоћ: респираторе, медицинске маске и шест лекара за са искуством у борби против коронавируса.

Дочек првог кинеског авиона био је крајње свечан. Кинеске лекаре је приликом изласка из авиона лично дочекао Вучић који је са сузама у очима пољубио прво српску па кинеску државну заставу.

ТАСС наглашава да је помоћ Кине била благовремена, али да није ипак била размера које јој је придао Београд.

– Са таквим дочеком приређеним Кинезима, Србија је повукла одличан потез у борби за звање „кинески савезник број 1 у Источној Европи“. Ако је Брисел раније Србима претио прстом поводом сваког српско-кинеског уговора, сада је српско руководство добило челичне аргументе“.

ТАСС подсећа на Вучићеве речи да је Србији у борби са епидемијом досад више помогла Кина него ЕУ. И подвлачи:

– Раније је Пекинг у Источној Европи давао углавном економске голове. Сада су Кинези показали да су и на моралном плану изнад ЕУ. Професионалним пружањем техничке помоћи у време пандемије коронавируса, Кина је практично нанела смртоносни ударац утицају Брисела на Балкану.

ТАСС наводи да се 80 одсто Срба (колико се, по анкетама, залаже за јачање односа са Русијом) питало претходних дана: зашто не помаже Русија?

Бушуев наводи да се током последње три недеље у разговорима са Србима више пута сретао са питањем: „А шта је са Русијом“? А, да је Вучић, у једном од својих бројних обраћања нацији, на то питање одговорио: „Очекујемо помоћ и подршку Русије, али Русија, која је за нас искрени пријатељ, сада има и своје проблеме“.

ТАСС наглашава да је Београд, упркос томе, 26. марта од Москве званично затражио помоћ у оквирима споразума влада двеју земаља о сарадњи „у области ванредног хуманитарног реаговања“. И појаснио да се ради о споразуму на основу којег у Нишу функционише Руско-српски хуманитарни центар, а да Србија том центру од 2012. не може да обезбеди официјелни статус јер су Брисел и Вашингтон оштро против, приписујући му шпијунажу.

Бушуев указује да је Русија, иако је већ имала захтев Србије, прво послала своје војне лекаре у Италију и да је пребацивањем своје хуманитарне помоћи на Апенинско полуострво целом свету продемонстрирала своје изузетне логистичке могућности.

Наглашава да је Русија потом опет помогла… али опет не Србији већ Сједињеним Државама,лековима и медицинском опремом.

Коначно је Вучић 2. априла, после телефонског разговора са Кремљом, објавио да Русија спрема помоћ Србији.

Београдски дописник ТАСС наводи да је Путин, за разлику од Емануела Макрона, који је изразио „пуну подршку Србији и њеном лидеру у борби са коронавирусом“, обећао слање лекара, специјалиста за дезинфекцију са специјалном опремом, респираторе и лекове.

Бушуев указује да Вучић, кад је најавио помоћ Русије, изгледа ни сам није очекивао да ће бити обимна у мери у којој се испоставило. Јер, изјавио је да ће у Београд стићи осам лекара из Русије, а Министарство одбране РФ је потом најавило осам медицинских екипа.

Бг-дописник ТАСС оцењује да се, ако се изанализирају догађања последњих дана у свету и на Балкану, може говорити о „вишепотезној комбинацији коју су последњих дана на Балкану блиставо одиграле Русија и Кина“.

– У почетку се Москва повукла у сенку, препустивши кинеским партнерима да буду у првом плану у региону који је био и остао буре барута Европе. Русија је ушла у игру тек када су кинеске дипломате на Балкану осигурале ефекте кинеске помоћи у борби са коронавирусом и закуцале ексер у мртвачки сандук „европске маште Србије“. Москва је притом одиграла изненађујуће елегантно и суптилно: помоћ је прво пружила Италији и САД. То није утицало на епидемиолошку ситуацију у Србији јер ствари у тој балканској земљи стоје много боље него у Италији и САД. А помоћ коју су добили Европљани и Американци потпуно је Вашингтон и Брисел лишила основа да Москви замерају пружање помоћи Србима јер су и сами примили руску помоћ.

Бушуев још додаје: „Вероватно ће вишња на торти целе операције пружања помоћи Србији бити спуштање руских авиона не само у Београду, него и у Нишу у којем се налази Руско-српски хуманитарни центар, са решавањем питања његовог официјелног статуса након осам година бесплодних разговора. Осим тога, у складу са важећим уговорима, Русија треба да испоручи Србији 20 оклопних транспортера, 30 тенкова и другу војну технику коју нису хтеле да пропусте земље НАТО које окружују Србију“.

Текст дописника ТАСС се завршава прогнозом да је веома вероватно да ће Београд део те технике имати на располагању брже него што су рачунали у НАТО.

ТАСС је тексту свог БГ-дописника додао да се „мишљење редакције не мора подударати са мишљењем аутора“.

Извор: Факти/Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ