Свет

ОВАЈ ПОТЕЗ ШОКИРАО ЈЕ ЦЕЛУ АМЕРИКУ! Трамп изазвао хаос усред епидемије!

Председник Доналд Трамп у петак је изненада отпустио генералног инспектора обавештајне заједнице, који је имао једну од кључних улога у покретању процеса опозива који се против њега водио у Конгресу.

Трамп је у петак увече информисао сенатски Обавештајни одбор о одлуци да отпусти Мајка Еткинсона, преноси агенција Асошијетед прес. Еткинсон је први обавестио Конгрес о пријави узбуњивача из обавештајне заједнице која је била повод за Трампов опозив прошле године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због Трампове одлуке да отпусти Еткинсона, питање председниковог опозива поново је постало актуелно у јавности, у тренутку када се земља суочава са ширењем епидемије коронавируса од којег је у земљи преминуло више од осам хиљада људи

Трамп је у писму Обавештајном одбору, до којег је дошао АП, рекао да је „кључно“ да има поверење у људе који су на положају генералног инспектора и да „то више није случај са овим генералним инспектором“.

Председник није изнео додатне детаље, само је поручио да је „изузетно важно да промовишемо економичност и ефикасност федералних програма и активности“, а да су генерални инспектори кључни за те циљеве.

Еткинсон је први информисао чланове Конгреса о пријави узбуњивача у августу и септембру прошле године, у којој је наведено да је Трамп, у телефонском разговору са украјинским председником Володимиром Зеленским, вршио притисак на Украјину да истражи демократског председничког кандидата и бившег потпредседника Џоа Бајдена и његовог сина Хантера.

Та пријава, за коју је генерални инспектор тада навео да је „хитна“ и „кредибилна“, довела је до покретања истраге у Представничком дому, а затим и до одлуке о Трамповом опозиву у доњем дому Конгреса по оптужбама за злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса.

Трамп је ослобођен оптужби у фебруару на суђењу у Сенату, гласовима републиканске већине.

Трамп је у писму члановима Обавештајног одбора навео да ће Еткинсон бити склоњен с положаја за 30 дана, а да ће касније именовати његовог наследника „у којег има пуно поверење“.

Неименовани званичници администрације навели су да је Еткинскон на принудном одмору и да неће служити предвиђених 30 дана, а да је у петак увече информисан о отказу, наводи АП а преноси Глас Америке.

Демократе су брзо осудиле Трампову одлуку. Водећи демократа у сенатском Одбору за обавештајна питања, сенатор Марк Ворнер рекао је да је „неразумно“ да Трамп отпусти Еткинсона у сред пандемије коронавируса и да би сви требало да буду дубоко узнемирени због покушаја да се политизују обавештајне агенције.

Председавајући Одбора за обавештајна питања у Представничком дому Адам Шиф, који је водио истрагу о Трампу, рекао је да су „земља и национална безбедност још у већој опасности због председникове одлуке донесене у сред ноћи“.

Одлуку о Еткинсоновој смени критиковао је и генерални инспектор Секретаријата за правосуђе Мајкл Хоровиц који је поручио да ће генерални инспектори наставити да спроводе „агресиван и независни надзор владиних агенција“.

“Генерални инспектор Еткинсон је препознат у заједници по свом интегритету, професионализму и посвећености владавини права и независном надзору“, рекао је Хоровиц.

Трамп је претходно отпустио вршиоца дужности директора Националних обавештајних служби Џозефа Мегвајера и на његово место именовао свог присталицу Ричарда Гренела који би требало да обавља тај положај до избора новог директора.

Трамп је за новог директора други пут именовао републиканског конгресмена из Тексаса Џона Ретклифа, чију је номинацију првобитно повукао. Сенат још није почео да разматра Ретклифову номинацију, пише ВОА.

 

Извор: Ало.рс/Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ