Свет

ШОК ОТКРИЋЕ! АМЕРИЧКИ НАУЧНИК СТВОРИО И ПРОДАО КОРОНАВИРУС КИНИ: ФБИ ћутао 2 месеца о хапшењу професора са Харварда

Фото: Јутјуб CBS Boston

Професор на универзитету Хардвар, Чарлс Либер (60) и један Кинез ухапшени су у Америци, а ФБИ је објавио да постоје индиције да су они продали коронавирус кинеској држави и да се трага за још једним Кинезом.

– САД су управо откриле човека који је производио и продавао коронавирус Кини. Доктор Либер, шеф одељења за хемију и биологију у Харвард универзитету је ухапшен – саопштили су челни људи ФБИ приликом обраћања нацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тужиоци су изјавили да је Либер имао уговор са Вухан технолошким институтом. Такође је водио групу која је имала уговоре са Министарством одбране и Националним институтима за здравље. Федерални агенти рекли су да је Либер лагао о својим везама са Кином када је давао изјаве за те уговоре.

„Изгледа да је Кина платила Либеру стотине хиљада долара током година за његово учешће у кинеским експериментима и за његов истраживачки рад, рекао је амерички тужилац за Масачусетс Ендрју Лелинг.

Лиебер је ухапшен у канцеларији на Универзитету Харвард, а затим је стављен на административно одсуство. Он неће моћи да учествује у наставним или истраживачким радовима, саопштио је универзитет.

Друга оптужница подигнута је против кинеског држављанина који је радио као истраживач на Универзитету Бостон. Лелинг је рекао да је Јангинг Ји поручник кинеске војске, али то није откривено док је тражио америчку визу. Тренутно се налази у Кини и није ухапшен.

“Претрес његових електронских уређаја показао је да је Ји узео информације за Народноослободилачку армију од два америчка држављана с експертизом у роботици и рачунарској науци”, рекао је Лелинг.

Треће оптужени је кинески држављанин Заосонг Зенг, који је спонзорисао Харвард и радио као истраживач у медицинском центру Бетх Исраел Деацонесс. Наводно су га у децембру ухватили на аеродрому Логан при покушају кријумчарења биолошког материјала из земље.

Према писању америчког медиј а НПР (Натионал Публиц Радио) фебруара ове године, Чарлс Либер је професор који је живио мирним животом као угледни амерички научник. Његова лабораторија на Харварду истраживала је ствари попут тога како спојити сићушне електроне са мозгом. И онда је, 28. јануара, ФБИ покуцао на његова врата. Либер је сада оптужен за „интелектуалну трговину“ или продавање знања за новац те лагање о томе. Налогодавци наводе да је основао лабораторију у Кини у замену за примања од неколико хиљада долара које му је давала кинеска влада и онда америчким истражитељима тврдио да не зна ништа о тим уплатама.

Либеров случај се повезује са кинеским програмом регрутовања који се назива „План хиљаду талената“. Према речима Мајкла Лауера, заменика директора екстрамуралних истраживања на Националном институту за здравље, програм је примарно настао 2008. године, као начин да Влада врати кинеске научнике у домовину.

Временом су у програм почели да су укључују и западни научници. Од њих је тражено да направе лабораторију у Кини и макар део времена проведу радећи тамо, у замену за велике плате.

У кривичној пријави против Либера наводи се и да је лагао и владу и Харвард о својој умешаности у „План хиљаде талената“. Према притужби, Либер је био укључен у програм најмање од 2012. до 2017. Његов уговор је захтевао плату од чак 50.000 долара месечно, заједно са око 150.000 долара годишње за животне трошкове и 1,5 милиона долара за оснивање лабораторија на Технолошком универзитету у Вухану. У жалби се каже да је, на питање Харварда и истражитеља из Министарства одбране, које су му заједно са НИХ-ом дали готово 18 милиона долара бесповратних средстава, Либер рекао да му никада није тражено да учествује у програму „Хиљаду талената“. Либер је тренутно на обвезници од милион долара.

Либер није Кинез, али многи научници који су ухапшени или отпужтени да су узимали новац из програма „Хиљаду талената“ су кинески држављани или кинеске националности. То је навело неке да тврде да Влада расно профилира, што је оптужба коју Лелинг пориче. Либеров адвокат, Питер Левит, одбио је да разговара са НПР о овим наводима. Али други, који су упознати са случајем, кажу да отвара важна питања о етици, научној отворености и могуће расно етикетирање. „Ово је велики случај„, каже Франк Ву професор на Правном факултету Универзитета у Калифорнији који се бави случајевима кинеске шпијунаже. „Ово је случај у којем су у средишту кинеско-амерички односи. У питању је такмичење. О томе је како се треба бавити науком.“

Неки угледни аналитичари сумњају у истинитост ове информације и сматрају да је у питању специјални рат против Кине.

Извор: Курир.рс/boston.cbslocal.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ