Србија

ДР ЈАНКОВИЋ О УВОЂЕЊУ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА ОД 24 САТА: Боље да смо аутократе, него да умрете

Имунолог Срђа Јанковић сматра да је увођење 24-часовног полицијског часа у борби против ширења епидемије коронавируса смислено, ако представља једини начин да се осигура прекид свих социјалних контаката, осим оних најнужнијих

– Прекинимо социјалне контакте сада, не треба нам полицијски час. Ако не можемо другачије да их прекинемо, бољи је и полицијски час него да људи умиру масовније. То нећемо да видимо, па макар ушли у историју као највеће аутократе на свету – поручио је Јанковић.

Он је додао да каква год одлука била, биће колективна одлука струке, донета једногласно. Како каже, велика већина становништва поштује донете мере.

– Видим примере солидарности и примере људског духа. Много тога је доброг. Али, увек има и оних који нису схватили важност поштовања мера. Акценат некако увек склизне на њих, желимо да сви схвате колико је ово важно – навео је Јанковић.

Обољење је, каже, такво да су у највећем ризику старије, као и особе са поремећајима имунолошког система и хроничним болестима, али и особе у мањем ризику могу оболети, додуше ређе.

– Наравно да то што је ретко биће чешће, јер је епидемија још у замаху. Нико није у потпуности заштићен – истакао је Јанковић.

Према његовим речима, сви који су оболели, па и они са лакшом клиничком сликом, треба да буду на оку лекарима како би се на време реаговало с терапијом.

– Ћуд вируса је таква да и код оних које теже погоди, симптоми почињу благо, али се врло подмукло и без упозорења развију тежи симптоми – навео је имунолог.

О коначном степену смртности – леталитета, која се добија у односу на број заражених, још је рано говорити, каже он и додаје да се тај податак може знати тек на самом крају епидемије.

– Ми тренутно број заражених процењујемо на основу оних које смо открили. Зато је важно да тестирање буде систематично, баш да бисмо имали добру процену – закључио је Јанковић.

Извор: Танјуг

loading...
Loading...