Србија

ДР КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Епидемија неће трајати бесконачно, ево када се враћамо нормалном животу

Стабилност података охрабрује, али сад је потребна максимална одговорност, каже у емисији Фокус др Дарија Кисић Тепавчевић.

– Многи нас оптужују да је свака недеља кључна, али јесте тако – сваки дан је кључан – каже она.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према њеним речима, од шесте до осме недеље био је кључан период у одређеним земљама.

Ипак, наводи да епидемија не може да траје бесконачно и да има свој почетак и крај, ипак то данас не мора да прође само од себе односећи бројне животе.

– Човек се у савременом свету труди да утиче на епидемију – каже др Кисић Тепавчевић.

Ипак ниједан лек није имао толико учинка колико социјално дистанирање и прање руку.

Након пет недеља не можемо бити сигурни да ли је пик достигнут, али ако бисмо се понашали неодговорно, пик би се десио. Др Кисић Тепавчевић верује да се сада ипак налазимо у пику.

Више од 100 особа је на респиратору, али се она нада ће се неки успешно скинути са респиратора, али је ризик за комоликације велики.

У Србији је данас проценат смртности 2,49, мање је од јучерашњег процента, али колико стварно то се не зна. Др Кисић Тепавчевић сматра да је нижи, јер многи нису тестирани.

Постепено враћање у нормалан живот следи у блиској будућности.

– Броји се у недељама – каже.

Оно што је, према њеним речима, сигурно јесте да живот након овог вируса неће бити исти. Додаје да иде топло време и да то не одговара вирусу и то нам погодује.

– Временску одредницу бих могла да вам кажем, али нећу – каже др Кисић Тепавчевић и објашњава да се оптимистичне прогнозе не износе због ризика да тако не буде, јет након тога следе критике.

Забрана од 24 сата би значила да можете да конторилишете да ли се неко креће улицама, а став др Кисић Тепавчевић да би потпуна забрана кретања на две недеље свима имала позитивне резултате.

– То ипак практично у животу није могуће. Смањило би интезитет контаката, али да ли би смањило заражавање нисмо сигурни – каже она.

Теоретски свака мера која смањује могућност заражавања има смисла, али је то тешко извести. За ефекат је струка сагласна, али како то све организовати је друго питање.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ