Здравље

ДР СТЕВАНОВИЋ ОТКРИО ШТА КОРОНА ЧОВЕКУ УРАДИ ЗА ПОЛА САТА: Дођу на ногама, а онда за кратко време…

Раније било више времена за реаговање

Сваког дана нова искуства

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После једномесечне борбе са коронавирусом лекари са Инфективне клинике свакодневно се сусрећу са новим искуствима.

Сцене на интензивној нези Инфективне клинике показују борбу лекара за људски живот. Доктори су нам рекли шта коронавирус може да уради човеку за кратко време.

Велика штета плућима

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић истакао је да коронавирус чини велику штету на плућима. Стевановић је објаснио и да су се раније сусретали са сличним симптомима, али да је било више времена за реаговање.

– Значајно су биле мање промене, односно брзина њиховог настанка. Имали смо пацијенте са оваквим променама на плућима, али требали су дани да се она развије, а сада се развија у року од неколико сати – објаснио је Стевановић.

Каже да на клиници леже људи који дођу на ногама, који се буне зашто треба да остану у болници, а онда када виде снимак схвате да треба да остану у болници.

Стресно за раднике

Додаје да пацијенти од доброг стања за пола сата дођу до респиратора.

Весна Обрадовић, главна сестра, рекла је да је посебно стресно за све здравствене раднике то што нормалан човек после 30 минута захтева респиратор.

– Пацијент који нам дође на ногама, нормално комуницирамо са њим, после буквално 20, 30 минута се интубира, не може да дише, гуши се – рекла је главна сестра.

Извор: Пинк/Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ