Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ ОТКРИО! Ево када ће број оболелих у Србији почети да пада и колико ће се људи разболети од корона вруса

Када ће број оболелих почети да пада, хоће ли би уведен полицијски час и да ли политичари слушају епидемиологе нека су од питања на која одговор даје епидемиоло Бранислав Тиодоровић, члан здравственог кризног штаба.

Он каже да је Србија прва у Европи формирала такав облик организовања и сматра да је то био прави потез.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Може се рећи да ово функционише на један сасвим примерен начин“, оценио је Тиодоровић.

Напоменуо је да полемика са политичарима нема, јер се стручњаци договарају и доносе став који је стручно поткован и заснива се на аргументима.

Политичари, са премијерком Брнабић и председником Вучићем на челу, заузимају простор у оном делу који њима припада, простор државног система, али ниједна одлука није донета а да претходно нису консултовани стручњаци, истиче Тиодоровић.

Наводи да су стручњаци предложили да се обезбеди социјална дистанца.

„Било је неопходно да се уведе полицијски час. Ту нема дилеме. Ово није питање демократије, ово је питање цивилизације. Треба бити свестан ситуације да штитите и своје здравље и здравље других“, поручује Тиодоровић.

Сматра да 24-часовна изолација, ако се постојеће мере буду поштовале, неће бити потребна.

„Зато смо прихватили да буде ограничење суботом, недељом како је спроведено, а ефекте ћемо видети за пет-шест дана“, наводи Тиодоровић у емисији РТС „Око“.

„Тенденција благог пада појавиће се до краја априла“

„Највећим делом ми епидемиолози се слажемо да би до Ускрса требало да буде период када ће расти број оболелих. Наша улога је да та крива буде што пре спуштена што ниже, да развучемо епидемију, да добијемо дане када ћемо имати мање умирања, мање заражених“, навео је Тиодоровић.

Ако то успе, онда ће се до краја априла појавити тенденција благог пада, а у мају, рачунајући да буде топло, вирус ће почети да страда од ултраљубичастих зрака, јер не може да издржи температуру преко 23 степена.

„Он ће да угине, али то не значи да ће потпуно да нестане. Опрезност остаје“, упозорава Тиодоровић.

Сигурно је да ће се разболети око 60, 70 одсто, питање је само у ком интервалу, каже Тиодоровић и додаје да то сви кажу, као Ангела Меркел пре месец дана.

Истиче да је важно да се тешко оболели правилно збрину.

„Осамдесет одсто људи нема симптоме, или има веома благе. У томе је главни проблем. 20 одсто ће имати од средње до тешке клиничке слике“, додаје он.

Кад прође тих 60, 70 одсто, напомиње Тиодоровић, имаћемо колективни имунитет.

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ