Здравље

ОВАЈ ЛЕК ЗАУСТАВЉА КОРОНУ ЗА 2 ДАНА! Људи га већ користе за успешно лечење других болести, али ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ!

Истраживачи који тестирају лек ивермектин као могући лек за КОВИД-19 видели су обећавајуће резултате у лабораторијским студијама.

Али истраживање је у раној фази и лек тек треба да се тестира на људима оболелим од КОВИД-19. Толико тога не знамо, укључујући праву дозу и начин испоруке за особе са инфекцијом коронавирусом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дакле, ако размишљате да купите нешто за сваки случај, размислите поново.

За шта се тренутно користи ивермектин?

Ивермектин је антипаразитско средство које се користи од 1980-их за лечење и спречавање болести повезаних са паразитима код људи, кућних љубимаца и стоке, а делује парализом бескичмењака.

У Аустралији се он углавном локално користи као крема и лосион за уши.

Такође се користи у облику таблета за лечење инфекције округлим црвима и као други ред за лечење шуге и појачаног црвенила лица.

Које су нуспојаве и потенцијалне штете?

Када се примењује у препорученој дози, ивермектин се генерално добро подноси. Неке од најчешћих нуспојава укључују дијареју, мучнину, вртоглавицу и поспаност.

Мање је чест недостатак енергије, бол у стомаку, затвор, повраћање, дрхтање, осип и свраб.

Како ивермектин може да лечи КОВИД-19?

Недавни лабораторијски подаци научника са Универзитета Монах и Института Доерти показују да је лек способан да заустави САРС-ЦоВ-2, вирус који изазива КОВИД-19, да се не размножава.

Такође је показало да ивермектин зауставља умножавање других вируса (попут ХИВ-а, денге, грипа и Зика), барем у лабораторији.

Истраживачи су открили да ивермектин има ефекат на САРС-ЦоВ-2 након једне изложености леку. Репликација вируса заустављена је у року од 24 до 48 сати.

Још није јасно како тачно он делује, али чини се да зауставља процесе који омогућавају кретање протеина унутар вируса. Ови протеини би нормално пригушили антивирусни одговор тела, омогућавајући вирусу да се размножава и да појача инфекцију.

Ово истраживање ивермектина спроведено је у ћелијској култури (ћелије које се узгајају у лабораторији) и веома је прелиминарно. То пружа неко обећање, али не и доказ ефикасног лечења код људи (бар не за сада).

Потребна су ригорозна клиничка испитивања код људи који су били изложени инфекцији КОВИД-19 или су изложени њеном деловању а и да се провери да ли је безбедан за употребу и у којим дозама.

Лабораторијске студије сугеришу да ће бити потребне веће концентрације лека изнад стандардне дозе да би имале антивирусно деловање. Зато је веома важан надзор како безбедност људи не би била доведена у питање.

Ако се утврди да ивермектин делује на људе са КОВИД-19, потребно га је онда даље разотрити као потенцијални лек.

Истраживачи морају да знају: да ли спречава инфекцију КОВИД-19, да ли смањује тежину придружене болести или побољшава време до опоравка? На ова важна питања је потребно одговорити пре него што он постане лек за КОВИД-19.

Позитивна страна је да намена лекова као што је ивермектин као потенцијални лек за КОВИД-19 је идеална јер се може брзо прећи на клиничка испитивања, јер већ знамо да је га је безбедно применити код људи у тренутно препорученим дозама.

Да ли да купите овај лек за сваки случај?

Не. Прерано је знати да ли ће се обећавајући резултати лабораторијских испитивања претворити у сигуран и ефикасан лек за пацијенте са КОВИД-19. Истраживачи су били врло јасни – ивермектин се не сме користити за лечење КОВИД-19 док се не заврши даље тестирање.

Не би требало да складиштите лек да бисмо га касније користили, посебно јер још увек не знамо најбољи начин узимања ивермектина, укључујући праву дозу. А то би могло довести до ненамерног недостатка лекова за људе којима је он потребан за лечење озбиљних болести изазваних паразитима.

Извор: Курир.рс/Newsweek

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ