Србија

СТИГЛО ЗВАНИЧНО ОБЈАШЊЕЊЕ: Уместо 100 евра, грађани ће као помоћ добити…

Фото: Pixabay.com

Разрађено је неколико могућности како би новац остао у земљи.

Унија послодаваца Србије затражила је да јавни сектор на време измирује обавезе према привреди и предложила да се уместо 100 евра, грађанима поделе ваучери за куповину домаће робе. Унија послодаваца Србије предложе да се сваком пунолетном грађанину уместо новчаног износа од 100 евра дају ваучери исте вредности са којима би искључиво могли да се плате производи домаћег порекла и услуге које пружају домаће фирме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Идеја је да се потроши искључиво за домаће производе и домаће услуге. На пример, део новца за карту Ер Србије, аранжман за летовање у Србији, део за плаћање струје, телефона. Од тих 100 евра, практично 80 иде грађанима, а држави се враћа у касу 20 кроз ПДВ. Дакле 80 у потрошњу (око 400 милиона евра) – рекао је за Телеграф Бизнис Андреја Бркић, председник Извршног одбора Уније послодаваца Србије (УПС).

Други предлог је да се направи е – новчаник, да не би одлазио новац у сиву зону, јер је претпоставка да се 19 милиона не би вратило у касу, нестало би, једноставно, објашњава он.

– Држава је свесно то урадила, делом би требало да се стимулишу предузећа, кроз део да се врати у касу, како би се и она напунила. Дакле, да део оде као стимулација домаћих фирми, друго, да избегнемо ваучером да оде било шта у сиву зону и треће, да се врати ПДВ у касу – додаје Бркић.

Карта Ер Србије и роба маде ин Сербиа

Како је навела Унија, могло би се предвидети да се овим ваучерима плати део авио карте, али само за домаћег авио превозника, купе сви прехрамбени артикли и алкохолна пића, одећа, обућа, хемија, апарати за домаћинство, заштитна средства, ђубрива за пољопривреду, грађевински материјали, али све то произведено у Србији, те да се могу платити комуналне услуге, студентски домови, превоз у домаћем саобраћају, угоститељске услуге у домаћим објектима и друго.

Из Уније послодаваца Србије подсећају на изузетно добро искуство са ваучерима којима су се плаћале туристичке услуге у земљи.

На овај начин бисмо директно у српску привреду упумпали знатан износ новца, односно наш би новац и завршио на рачунима наших, домаћих фирми које су и пуниле буџет, наравноуз обезбеђен поврат 20% ПДВ-а у државну касу, предлаже Унија.

Платите дуг

Унија послодаваца замолила је Кризни штаб за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести Цовид 19 по привреду да позову јавни сектор да измири доспеле обавезе привреди.

У Унији послодавца Србије наводи се да им се ових дана у великом броју обраћају предузећа наводећи да им јавни сектор не измирује доспеле новчане обавезе из комерцијалних трансакција.

– Привредници наводе да су своје уговорне обавезе-испоруку добара, односно пружање услуга уз накнаду извршили у свему у складу са уговором и у року, али да ни после више упућених позива за плаћање, обавезе од стране дужника из јавног сектора нису извршене у складу са Законом о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама – наводи се у саопштењу.

Они сматрају да Влада Србије адекватним тумачењем или јасним саопштење позове јавни сектор да, као и сви остали привредни субјекти, покаже одговорност која се, поготово у овом ванредном стању, од њих очекује.

Извор: biznis.telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ