Србија

ВУЧИЋ ОТКРИО: У Београду могућ полицијски час 0-24, надам се да ћемо ванредно стање укинути за…

Председник Србије Александар Вучић гостује у емисији Упитник Радио телевизије Србије у којој говори о борби притив коронавируса.

– Сваке ноћи сам узнемирен када видим колико људи умре. То је оно што ме чини узнемиреним. Ако мере за чување нечијег живота некога узнемиравају, мени је жао због тога, али биће донешене. Увек смо имали безброј проблема, од поплава до овога данас и не бирају људи на овој функцији оне који се плаше сопствене сенке и који ће да доносе одлуке које се њима свиђају и ја немам проблем са тим шта ће ко да каже – рекао је он.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Србија је била у много тежој позицији него 95 одсто земаља. Имали смо огроман улаз људи из земаља у којима постоји епидемија.

Вучић је казао да су све прве инфекције увезене, како онај случаје у Ваљеву, Ћуприји, Кикинди, Нишу.

– Све Милано, Лугано. Имате случај доброг човека из Краљева који је дошао из Холандије, који је мислио да је лак И да ће моћи да издржи, али није, преминуо је у Крагујевцу. Све што смо добили у Београду су почетно били случајеви увежени, највише из Италије, истакао је он.

– Нисмо успели да избегнемо одређена жаришта. Али никога не можете да кривите, али неки су знали а неки нису знали да су доносили заразу. Последњи тестови које сам добио показују боље проценте за Ваљево. Ћуприја је нешто мирнија, Лесковац за нијансу мирнији, али је Београд и даље највећи проблем. Данас је Београд највеће жариште, размишљамо о увођењу 24-часовног карантина за Београд. Правимо све анализе, одлуку још нисмо донели.

Не бих искључио примену предлога доктора Предрага Кона – евентуално стављање Београда као жаришта у карантин“, рекао је Вучић за РТС.

Он је рекао да се сваког дана прате бројеви, проценат тестираних и заражених и оних који долазе са симптомима.

– Ту одуку ћемо донети брзо и ефикасно, рекао је Вучић.

Он је навео да не мора да значи да ће та одлука бити саопштена грађанима 48 сати пре него што буде ступила на снагу.

– Не мора да буде објављено 48 сати раније, не мислим да је то бог зна какав проблем, да ће да траје дуго, рекао је Вучић.

Упитан колико дуго би тај карантин трајао, Вучић је рекао да не може да говори о одлукама које још увек нису ни донете.

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да грађани због корона вируса неће моћи да проведу ускршње празнике у кругу шире породице.

Он је гостујући на РТС запитао да ли неко мисли да има довољно војника и полицајаца који ће да хапсе људе који се окупљају по парковима или оне који праве журке по становима и то још објављују на друштвеним мрежама Захвалио је свима који имају обавезу да раде и нису се сакрили у мишју рупу, али и онима који су се сакрили јер немају обавезу да раде.

Напоменуо је да, ипак, има и оних који би требало да раде, а сакрили су се у мишју рупу.

Он је рекао да је преоптерећеност болница ноћна мора и да није могуће измислити нове болнице.

– Највећи проблем данас је попуњеност болница у Београду.

Како је казао сви људи који треба да се лече долазе у Београд и да у овом тренутку у КЦ Ниш има око 65 слободних респиратора.

– Београд има 22,9 посто становништва Србије, а процента заражених и оних који додатно леже овде, а нису из Београда је 50 посто. Видите какав је то притисак на Београд – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће морати да се отварају нове привремене болнице. Све остале болеснике, рекао је, мора да преузме ВМА, јер је све претворено у болнице за оболеле од корона вируса.

– Када слушам да неко критикује здравствени систем где се лекари херојски боре, суштина је да би замолио људе да разумеју ситуацију и да се држе изолацију. А молим оне чији је посао да раде да разумеју да морају да раде.

– Немамо места по болницама. Све што можемо смо претворили у ЦОВИД болнице, а све по препорукама кинеских стручњака. Овде леже заражени и који нису из Београда и то 50 одсто. Ја сам се зато љутио на неке који нису хтели да праве своје болнице него су само долазили за Београд. Највеће оптерећење је овде. У Клиничком центру Ниш имамо 56 слободних респиратора, то ће надам се још дуго бити слободно, а у Београду није такав случај. Када уђете у „Мишовић“, не излази се тако брзо. И када чујем да неко критикује докторе, седи и добацује, не могу, па то може свако. Ово кажем, не да бих кукао, већ да замолим људе да се држе изолације. Ја кажем да је Сајам најлепша и најопремљенија болница.

– Ми данас имамо одређени број лица који желе са Сајма преко везе да пребаце пацијенте у болнице. Па ја људи не знам зашто мислите да је тамо лоше, тамо су одлични услови. Знате, толики је број људи који тамо раде, и који се бори за сваког пацијента, да ја не знам шта да кажем за те људе који пуштају лажне приче о лошим условима. Све је то политика. Ако имате да ми кажете да је држава лоше поступила, кажите, и ако ће због тога да вам аплаудирају јер сте ми „ударили вербални шамар“, у реду.

– Два војника су нам у јако лошем стању, а 50 њих заражено. Ја се и дан данас мучим и питам, да ли сам направио грешку и немам одговор на то питање.

– Добијали смо извештаје на кризном штабу. Чиста клиничка слика код деке и баке. За два дана их је вирус појео. Проблем је када дођу људи од 30 до 45 гопдина који вам се не јаве, а они су закачили од некога с поља. Ви храните људе лековима, крвна слика перфектна, и само трећи, четврти дан почну бубрези да отказују и готово. Читао сам да се неко жалио да смо им дали поломљен штап од билијара. Замислите колики је зликовац тај Вучић дао поломљен штап.

– Имамо и кукавице који се из личног разлога крију и траже да се затвори све. Е тим људима ћу се посебно обратити када ово све прође. Знаћу и да дам ордење онима који су то заслужили. кукавице никада нисам поштовао, али ћемо ми ово изгурати и без њих – рекао је Вучић.

– Највероватније ће већ од следећег петка бити уведена забрана кретања за викенд у Београду, а можда у НИшу.

Извесно је да ће полицијски час у Београду и Нишу трајати од петка до понедељка, најавио је вечерас председник Александар Вучић.

Вучић је рекао да још није донета одлука од колико сати у петак ће почети да траје полицијски час и да то зависи од мишљења лекара и стручњака, али је истакао да ће та мера сасвим извесно бити донета за Београд, Ниш…

– Скупо нас је коштала субота преподне прошли викенд, када су сви изашли на улице, пола шуме на Фрушкој гори су запалили, исто је било људи и на београдским излетиштима, релао је Вучић.

Он је истакао да нема проблем да донесе оштре одлуке, чији је циљ да се спасу људски животи.

– Боримо се за животе људи и ову меру ћемо сасвим извесно донети за Београд, за Ниш… Да ли ће бити за остатак Србије, видећемо, рекао је Вучиц.

Прошлог викенда, полицијски час у Србији је трајао од суботе у 13 сати до понедељка у 5 ујутру.

Вучић је рекао да ће поднети извештај за све набављене респираторе.

– Како је могуће да неко каже да сам узео динар од респиратора. Срамота. То говоре они који који су набавили 7 респиратора, а ми 700 за месец дана. Ниједан респиратор из Европске Уније није стигао. Хвала им за помоћ о новцу и шти су платили авион.

Председник је додао да Црној Гори нису стигли респираторе, зато што их не желе.

– Они не желе те респираторе. Нећете, хвала вам што нећете. Ако мислите да је лоше зато што добијате од Србије, нема проблема. Онда сам чуо најболеснији коментар, каже вама је потребније. Јесте, ми смо 12 пута већи, потребније нам је наравно – истакао је Вучић.

Вучић је отркио да неке болеснике зове телефоном.

– Тачно је, звао сам првог пацијента који је донео коронавирус. Рекао сам му издржаћеш, победићеш. Рекао ми је да не верује да сам то ја. Звао сам и остале у КЦВ.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија дневно може да спроведе од 2.500 до 3.500 тестова, али да нема људи са симптомима.

– Свакога дана имамо све више тестирања и тестираних људи, рекао је Вучић и додао да је данас тестирано готово 1.200 особа.

Рекао је и да се резултати више не чекају дуго.

Он је рекао да је проценат заражених најважнији и да је он данас, на пример, био нешто бољи него пре три дана.

– Али, када имате 108 људи на респиратору, не очекујте да ће у данима који долазе бити другачије“, рекао је Вучић, Он је навео да већ данас постоје резултати добрих мера које су донете и да мање људи страда него што би то било да их није било.

Александар Вучић је говорио и о лажним вестима и о хапшењу новинарке Ане Лалић.

– Прво су рекли да ће да нестане горива, слагали су. Онда да ће полцијски час од 24 сата да се уведе пре седам дана, слагали су. Ја сам се консултовао са премијерком Аном Брнабић и укинут је притвор, и онда сам рекао да треба да се оде и да се прикаже како је стварно стање, а оно је тотлано другачије него што је написано.

– Ја сам обилазио поља, да видим како иде сетва. Као што видите успео сам и да поцрвеним мало. Иде добро сетва, имамо доброг и агилног министра. Људи излазе на своје њиве, зато смо и увели на селима забрану кретања за оне од 70 година, а не од 65, зато што имамо домаћине између 65 и 70 година. Радимо на решавању свих проблмеа сваки дан.

– Све мере се готово одмах примењују, једине мере на које чекамо су исплате минималаца, док не видимо како да решимо то, да не би било неког муљања код послодаваца. Ми немамо проблем са ликвидношћу, али ћемо да избегнемо да послодавци отпуштају људе. БИће тешко за нас, али ће бити за нијанску лакше него у другим земљама.

– Гледаћемо да ванредно стање укинемо првом приликом. Даћемо ми предузетницима, паушалцима и исплатићемо тај новац. Сачекаћемо још мало, и онда ћемо да им исплатимо два минималца како би сачували људе и радна места. Наравно да ће бити отпуштања у приватном сектору, а у јавном се за сада добро држимо. Пензије исплаћујемо у петак, 10. априла, плус додатних 4.000 динара.

Србија је купила још око 2.200 респиратора, поред 573 оних који су већ стигли у земљу и подељени, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

– Око 2.100 до 2.200 респиратора смо већ платили, а немамо их у земљи. И Норвешка је платила и ЕУ је платила и ми их немамо у земљи. Зато што се дешава светско чудо“, рекао је Вучић на РТС.

Објаснио је шта се дешава да када Србија плати респираторе преко НБС која иде преко коресподентске банке – једне америчке банке:

– Како они чују да ми платимо било 35.000 или 45.000, јер је општа јагма и туча за клиничких респираторима, та коресподентска банка нас задржи 24 сата тражећи додатне податке и јави својој служби своје државе од кога ми то купујемо и онда они понуде 130.000 долара за ту машину и она заврши код њих и тако раде све време, а нама не поништавају уговор. Наше паре прођу после 24 сата, а они кажу да ће да касне 20 дана.

Вучић каже да Србија има у нашим магацинима у одређеним земљама велики број респиратора, али морају да се испоштују стандарди квалитета и добију потребни сертификати.

– То се ради преко одређених компанија које онда добију 10 пута већу цену од свих других, додао је Вучић.

Председник напомињу да се респиратори плаћу и у кешу и торбама и да се и држава Србија сналазила и да ће поднети извештај нацији о томе када се све буде завршили.

Упитан како коментарише захтеве да то треба да буде транспарентно, Вучић каже да ти полазе од себе пошто знају како би они крали на народној муци.

– Борим се за животе људи, каква злоупотреба, боримо се за сваки респиратор и живот људи. Да украдем динар од респиратора? Да ли су нормални они који то причају. Да ми то причају они који подржавају оне који су за 12 година донели седам респиратора, а ми за 12 дана 573 и да говоре како ће да донирају 100 евра а узели стотине милиона евра, поручио је Вучић.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ