Идвајамо Православље

ЧУДОТВОРНА ВОДА МАНАСТИРА ЂУНИС: Неми проговорили и слепи прогледали (ВИДЕО)

Фото: јутјуб

Мештани околних села препричавају да су многи непокретни, пошто су се напили воде са извора поред цркве, проходали, слепи прогледали, а неми проговорили

Манастир Ђунис је женски манастир у нишкој епархији. Налази се у истоименом селу Ђунис, на подручју града Крушевца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Легенда о настанку манастира Ђуниса везана је за давно предање о појављивању Мајке Божје и извора свете воде на месту на коме ће касије сељани подићи манастир.

Предање о чудотворној води манастира Ђунис потиче још из 1898. године. У њему се каже да се Богородица приказала тринаестогодишњој девојчици, пред којом се тада отворио извор. Мајка Божија га је благословила и прорекла да ће лечити болесне.

Мајка Божја казала је тада девојчици да пренесе сељанима да на том месту подигну цркву, а да би означила тачно место градње, бацила је крчаг воде на камен, који се, по легенди и сведочењу старијих сестара из манастира, током времена увећава и сада се налази у малој цркви, првобитно цркви брвнари, подигнутој 1934. године.

Манастир Ђунис са Црквом Покрова Пресвете Богородице осветио је патријарх српски Павле. Сваке године, 14. октобра када се слави празник Покров Пресвете Богородице, у манастир Ђунис слије се и по неколико хиљада верника, који желе да присуствују бдењу и јутарњој литургији.

Чудесна исцељења изворске воде од манастира Ђунис начинила су право место ходочашћа. Мештани околних села препричавају да су многи непокретни, пошто су се напили воде са извора поред цркве, проходали, слепи прогледали, а неми проговорили.

 

Извор: опанак.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ