Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ово је легло заразе на које чак и не сумњате! СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ!

Упркос забринутости јавности да се Цовид-19 преноси готовином, научни записи показују како је ризик низак у поређењу са другим често додириваним предметима, укључујући и тастере за унос пина на ПОС терминалима, пише у билтену Банке за међународна поравнања (БИС).

Почетком епидемије појавили су се извештаји да је Светска здравствена организација саветовала потрошаче да избегавају руковање новчаницама и уместо тога прелазе на бесконтактно плаћање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

СЗО је касније рекла да не нуди никаква формална упозорења о том питању, али још увек постоје савети како би обесхрабрили употребу готовине, с тим да су земље подигле своје бесконтактне лимите плаћања, а неки пружаоци услуга – попут кенијског М-Песа – смањили су трансакцијске накнаде.

У Великој Британији употреба готовине преполовила се у само неколико дана, иако је то делом и последица владиног наметања националног ограничења слободе кретања.

Сада би се неки страхови који се тичу ​​сигурности готовине могли показати проблематичним. БИС каже да научни записи показују да је ризик од преноса Цовид-19 путем готовине низак у поређењу са, на пример, тастерима за пинове.

Како би ојачале поверење у готовину, централне банке активно комуницирају, позивајући на стално прихватање готовине и, у неким случајевима, на стерилизацију или карантину новчаница.

Јужноафричка резервна банка упозорила је јавност да не повлачи новчанице и новчиће због Цовид-19, јер су криминалци који су носили лажних докумената одлазили од куће до куће ради прикупљања заражених новчаница.

Без обзира на то да ли је коришћење готовине оправдано или не, БИС каже како би криза могла променити начине плаћања. То би могло негативно утицати на банке и старије особе и захтевати од централних банака да „бране“ готовину.

Међутим, пандемија би такође могла подстаћи развој дигиталних валута централне банке, каже БИС, а Цовид-19 „истиче вредност приступа различитим начинима плаћања и потребу да било која средства плаћања буду отпорна на широку распон претњи.“

 

Фото: Pixabay.com

Извор:Srbijadanas.com/ Bankar.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ