Русија Свет

СТРАВИЧНО! Ово је ултиматум за Русију! Саудијска Арабија жели рат, али Путин им спрема одговор!

Два дана уочи састанка групе ОПЕЦ и свих других земаља произвођача и извозница нафте, који је заказан како би се окончао „нафтни рат“ између Саудијске Арабије, Америке и Русије, Ријад је Москви упутио ултиматум.

Јутрос су руске агенције цитирале Блумберг, који наводи како је разлог потешкоћа у преговорима о смањењу производње нафте био ултиматум који је поставила Саудијска Арабија, која жели да Русија смањи производњу више него било ко други, рекли су извори упознати са ситуацијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саудијци су захтевали да само Русија уклони 1,5 милиона барела дневно са тржишта, преноси Блумберг позивајући се на изворе.

Истовремено, обе земље потврђују потребу за смањењем глобалне производње за 10 милиона барела дневно, али не могу да одлуче како ће то дистрибуирати међу учесницима на глобалном тржишту нафте.

Према Ријаду, његова би се квота смањила за 3 милиона барела, а Уједињени Арапски Емирати, Ирак и Русија би требало да смање производњу за 1,5 милиона.

Међутим, Ријад захтева да се смањење рачуна са тренутних нивоа, односно након што су земље оштро повећале производњу, а не са нивоа из уговора ОПЕЦ+, како тражи Русија. Ко би се одрекао производње осталих 2,5 милиона барела дневно, није наведено.

Трамп одбија било какав споразум који би смањио америчку производњу и постизање споразума условљава наметањем царина на руску и саудијску нафту.

Што се тиче саудијског ултиматума, на пример, Саудијска Арабија је повећала производњу са 9,8 милиона барела на 12,3 милиона. То значи да ће смањење и с понуђених 3 милиона барела у односу на март заправо бити само 0,5 милиона барела. У УАЕ се производња повећала за милион барела, а у Ираку за 200.000 барела дневно.

Русија није повећала производњу у априлу, одржавајући је на 11,2 милиона, како је било предвиђено споразумом који је истекао 31. марта, јер Москва инсистира на примењивању квота на просечни обим за тромесечје

Подсетимо, САД су одбиле да преговарају са Русијом и Саудијском Арабијом о смањењу производње нафте, позивајући Москву и Ријад да се међусобно договоре и да удвоје смање производњу за 10 до 15 милиона барела, што би подигло цене нафте и оставило тржишни удео америчким извозницима.

Истовремено, амерички председник Доналд Трамп није искључио увођење нафтних царина Русији и Саудијској Арабији. Након тога, стручњаци предвиђају нови пад цена нафте, пре свега због неспремности власника америчких нафтних компанија да смање производњу.

Руски предлог укључује САД и све земље извознице нафте у свету, биле део картела ОПЕЦ или не, које би консензусом заједно смањиле производњу и цене би скочиле, а да производња и извоз ниједне земље не буду посебно угрожен.

До овог тренутка Трамп је одбио чак и да размишља о о овоје понуди.

Сада сви чекају исход преговора, а хоће ли бити споразума, тешко је прогнозирати. Оно што је сигурно, јесте да руски министар енергетике Александар Новак има „упутства“ Кремља да не пристане ни на какав споразум под притиском или уценама.

 

Извор: Alo.rs/Logično

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ