Свет

ТВРДЕ ДА ИХ ЧУВА ЗАВЕТ ИСУСУ ХРИСТУ: У овом немачком месту нема короне, а тамо је велики НАТО центар за обуку

Немачко село Оберамергау, у ком се налази НАТО центар за обуку, један од највећих у свету, нема ниједан случај короне, а мештани верују да их од епидемије чува завет стар 400 година.

Мештани Оберамергауа верују да их од заразе новим вирусом штити завет који су дали још 1633. године, током епидемије куге, а испуњавају га и данас, пишу светски медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемија куге у 17. веку однела је живот сваког четвртог мештанина и тада су, како прича локални свештеник Томас Гронер, житељи овог места обећали Богу да ће, ако их поштеди, редовно изводити представу која представља живот, смрт и васкрсење Исуса Христа.

Легенда каже да од тада нико у овом Баварском селу није умро од епидемије, иако су претходно преминуле на десетине људи.

Тако су мештани готово 400 година одржавали овај завет, држећи представу на сваких десетак година.

Једина два пута када је она отказана била су 1770. године током ере просветитељства и 1940. године због Другог светског рата. Једном је и одложена, непосредно после Другог светског рата, јер није било довољно мушкараца, који су погинули на фронту, да се представа одржи.

Друго одлагање биће ове године, када је 42. представа по реду одложена због пандемије вируса корона.

Овогодишња представа требало је да буде започета у мају и да се одржава у више наврата до краја лета. На ове представе долазе на стотине хиљада туриста, али сада је одложена на две године због епидемије.

За разлику од остатка Немачке, где је више од 100.000 људи позитивно на нови вирус корона, у селу нема ниједног познатог случаја Ковида 19, а мештани верују да их завет и даље штити.

Иначе, ово баварско село познато је не само по представи, за коју се мештани припремају годинама. Наиме, у њему се налази највећи наставни центар НАТО, основан још 1953. године.

Кроз наставни центар, који користе земље НАТО и њихови савезници, годишње прође 12.000 полазника, махом официра који се обучавају и усавршавају у разним војним аспектима.

Извор: sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ