Православље

УЉЕ ИЗ КАНДИЛА СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ИСЦЕЉУЈЕ И ЧИНИ ЧУДА: Чува од рака због једног ПОСЕБНОГ РАЗЛОГА

Уље из кандила Светог Нектарија изнад моштију је исцелитељско. У Србији се део његових моштију налази у манастиру Ћелије.

Православни верници славе Светог Нектарија Егинског, којем се моле за здравље и за излечење. Његова икона чува се у Ваљеву, где многи ходочасници долазе не би ли им Свети Нектарије услишио молитве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Светом Нектарију највише се моле људи оболели од рака, а на списку болести чије је исцељење по православном веровању помогао су и парализа, нервна обољења, обољења бубрега, очију и Паркинсонова болест.

Живео је половином 19. века, а преминуо 1920. године. Верници на сутрашњи дан одлазе код његових светих моштију у цркву на острву Егини, у манастире који имају честицу Светог Нектарије Егинског (део светих моштију) или се целивају његове иконе, помазује се освећеним уљем Светог Нектарија Егинског и сваки дан се чита Акатист и молитва Светом Некатрију Егинском за исцељење.

Рођен је 1. октобра 1846. у Тракији у сиромашној породици. Био је пети од шесторо деце. Неколико година је живео у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету Универзитета у Атини.

Године 1886. је рукоположен у чин свештеника. Исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије. 1889. године, изабран је за митрополита Пентаполског. 1892. године Нектарије је примио службу проповедника у Грчкој, а у периоду 1894-1908. водио је теолошку школу у Атини.

Након одласка у пензију, живео је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински. Верници који желе да оздраве, читањем акатиста обраћају се светитељу да га он заступа код Бога и помогне му у излечењу.

На списку болести чије је исцељење по православном веровању помогао су парализа, нервна обољења, обољења бубрега, очију и Паркинсонова болест. Такође су забележена његова чуда у разним несрећама као што су бродоломи, сурвавање аутобуса у провалију, напади ајкула, уједи змија и остали. Верници говоре да им је давао упуте и у сну шта да ураде да би оздравили.

Сматра се да је Свети Нектарије Егински и сам преминуо од канцера по промишљу Божијем, да би био помоћ и путоказ људима који од тога болују. Он је преминуо од малигне болести да би добио венац славе Божије за свој богоугодан живот, док је нама људима болест путоказ и опомена да се окренемо Господу и схватимо вољу Његову, коју обично не примећујемо бавећи се својим стварима, проблемима и животима.

На дан Светог Нектарија само уз веру, љубав и молитву може се доћи до спасења. Данас никако не би ваљало умањивати његов значај нити исмевати људе којима су његова чуда помогла.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ