loading...
Svet

MARIN LE PEN ŠOKIRALA SVET! Ovo je kraj EU: A evo šta će se stvoriti posle nje

Dani Evropske unije, koja predstavlja „veštačku tvorevinu“ – odbrojani su, izjavila je francuska političarka Marin Le Pen i predložila da se umesto EU formira „Evropa nacija“, zasnovana na poštovanju nacionalnih karakteristika i nezavisnosti svake zemlje.

U intervjuu za list „ Valleurs actuelles“ francuska političarka je istakla da je kriza, izazvana virusom korona, postavila temelj promenama i vratila u svakodnevni govor Evropljana reči kao što su „granice“, „suverenitet“ i „nacionalni interesi“. Le Pen ukazuje da se EU sprema da proslavi 70. godišnjicu potpisivanja Šumanove deklaracije s velikom pompom, ali da je to jednostavno „klasičan pokušaj stvaranja mitova“.

Ona je podsetila na sudbinu sovjetske imperije, koja se raspala zbog svoje „ideološke apsurdnosti“.

Francuska političarka je dodala da je Evropska unija „laboratorijsko jedinjenje trijumfalne globalizacije, veštačka tvorevina, koja postoji kao prototip svetske vlade“.

Prema njenom mišljenju, EU je „završila svoje“ i u periodu krize izazvane virusom korona, narodno razočarenje „nenarodnom vlasti“, koja je pokazala svoju nedoslednost i ravnodušnost, postepeno prerasta u odvratnost.

Istovremeno, kako je istakla, to ne znači da je evropska ideja mrtva. jer „Evropska unija nije Evropa“.

Le Penova je apelovala na 500 miliona „pravih Evropljana“ da se prisete duha solidarne Evrope, koju „ne treba formirati, jer već postoji“.

„Njoj nije 70 godina, ona blista od početka“, izjavila je francuska političarka.

Međutim, kako je dodala, „prava Evropa“ može biti organizovana isključivo oko nacija, „raznolikih i stvaralačkih naroda“, uz bezuslovno poštovanje nacionalnih osećanja.

Prema njenim rečima, sada se pojavljuje smisao reči „suverenitet“, „granice“, „strateška država“ i „nacionalni interesi“, i „za tim semantičkim probojem vidi se ideološka pobeda, koja će uskoro rezultirati političkim potresima“.

„Suvereni narodi u suverenim državama, Evropa, koja se nalazi na putu saradnje i poštovanja nacija – taj prirodni poredak stvari postepeno se vraća na svoje mesto“, zaključila je Le Penova.

Izvor: rs.sputniknews.com

Tags
Loading...
loading...