Србија

СТИЖУ ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ У СРПСКОМ ШКОЛСТВУ! Ово ће сада бити обавезно! ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ УЧЕНИКЕ!

Министар просвете Србије Младен Шарчевић представио је данас Оквир Стратегије развоја средњег образовања и васпитања и целоживотног учења до 2027. и том приликом истакао да би највећа промена требало да буде обавезно средње образовање за све.

– Обука деце треба да буде таква да средње образовање буде обавезна категорија, као што је то сада основно. Мислим да ћемо то успети веома брзо да реализујемо, чекамо промену Устава – истакао је Шарчевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар је у Клубу посланика рекао да је стратегија завршена још почетком године, али да је ситуација са епидемијом корона вируса одложила њено представљање.

Када су реформе у образовању у питању, веома је важно, према његовим речима, да се зна са које тачке се кренуло.

– Естонија се дигитализовала још 2000, ми смо тек озбиљно почели 2017. године. Да се нисмо дигитализовали и радили обуке, не би могли ништа да спроведемо – рекао је Шарчевић.

Гимназије су на реформу, како каже, чекале 40 година и оне из општег образовања сада доживљавају укупан преображај, и пре саме Стратегије уз чињеницу да изборни програми ове године улазе у трећу годину гимназије.

– Ове године смо успели да поред ових околности, протажирамо три посебна нова смера надарених за спорт, с правим спортским курикулумом. Све екипе су ових дана презентоване по градовима, јуче је био Београд, данас је Сремска Митровица, сутра Нови Сад, потом и Нови Пазар. Имамо и нови профил који је почео у четири гимназије по разним градовима, за ученике надарене за аудио визуелне и сценске уметности, који ће се бавити студијама у зони креативних индустрија. Правимо и интердисцлипларне везе издмеђу ИТ смерова и смерова надарених за ове уметничке профиле – казао је министар.

Истакао је и да је ове године пуштено пет центара надарених за историју и географију.

– Ове године крећу и три школе у пилоту за међународну матуру, повећали смо број ђака када су у питању ИТ одељења и имамо повећање када је у питању физика – истакао је Шарчевић.

Највећа полуга у овој Стратегији је државна матура, како каже и додаје да се она дели на стручну, уметничку и на општу. Тог 22. јуна за две године Србија ће по образовању бити друга држава, према министровим речима, јер ће се променити све што се знало о оцењивању, раду, вредновању, резултатима…

– Дуално образовање је сада видљивије на трећем и четвртом степену, који имамо у плану да још више развијемо. Средње стручно је некада било најмасовније и треба да доживи нову врсту реформисања по разним областима. Ту мора да се види компонента предузетништва и тиме ћемо се највише бавити. Имамо и центре целоживотног учења, за сада је најбољи модел у Крагујевцу и ту ће Стратегија даље да дизајнира – рекао је министар просвете Шарчевић.

Стручним консултацијама на изради Стратегије развоја и образовања присуствовали су и наставници, директори, представници стручних друштава, Националног просветног савета, синдиката, организација цивилног друштва, као и међународних партнерских организација.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ