Свет

КОНАЧНО ИСПЛИВАЛА ИСТИНА: Ево шта се крије иза сукоба НЕМАЧКЕ И АМЕРИКЕ !

Санкције би озбиљно могле да угрозе даљи ток пројекта

Нове санкције Вашингтона које циљају руски нафтовод Северни ток 2 „апсолутно су неприхватљиве“, изјавио је за РТ Клаус Ернст, председавајући Одбора Бундестага за економска питања и енергетику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Објаснио је да би санкције могле зауставити завршетак пројекта, а ако нафтовод не буде завршен, „то ће повећати цене гаса у ЕУ“.

– САД покушавају да остваре своје економске интересе незаконитим вантериторијалним санкцијама, које усмерава према својим партнерима и савезницима. Претпостављам да је ово напад на суверенитет Европе. Ове акције озбиљно штете трансатлантским односима – објаснио је Ернст.

Нови нафтовод Северни ток 2 „не угрожава ни европску ни америчку безбедност“ – рекао је Ернст и додао – То је мање опасно од увоза аутомобила из Немачке у САД, што је Трампова администрација назвала претњом за сигурност САД прошле године.

– Уверен сам да САД само покушавају да свој скупи гас ЛНГ-а доведу на европско тржиште нарушавајући добро успостављене односе између ЕУ и Русије у области енергетике. Чинећи то, они крше немачке и европске економске и геополитичке интересе, јер спречавају њихове европске пријатеље да купују јефтини гас из Русије и одржавају добре односе са својим источним суседом.

Немачка влада „требало би јасно и одлучно одбити америчко уплитање кад год разговарају са америчким званичницима или политичарима“, изјавио је Ернст. Морају објаснити зашто је америчка санкционарна политика незаконита и зашто крши европске интересе, а то су снажан и миран однос са Русијом и слобода куповине њиховог гаса где год желе.

Објаснио је да Берлин мора да реагује ефикасним противмерама. Требало би да разговара о „казненим тарифама“ против америчког франко-бензина са својим партнерима из ЕУ и убеди их у колективне акције против покушаја САД да наруше суверенитет ЕУ.

Немачка би такође требало да искористи своје председавање ЕУ да поново размотри однос са САД, као и да преиспита санкције ЕУ против Русије „што је пре могуће“, рекао је он.

– Ако само прихватимо стална кршења међународног права којима САД покушавају да спроведу своје интересе, они ће се осећати охрабренима да то чине још више у будућности. Тренутна америчка политика санкција представља претњу немачком и европском суверенитету и ми се морамо супротставити томе.

Ернст је истакао да, иако се неке источноевропске државе „још увек плаше утицаја Русије и заузимају проамеричко стајалиште против Северног тока 2“, биће тешко, али није немогуће наћи заједничку стратегију.

– Ипак, мислим да би немачка влада требало да да све од себе да убеди европске партнере да заједно треба да бранимо свој суверенитет.

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ