Регион Свет

Ево шта су РУСКИ МЕДИЈИ НАПИСАЛИ О ЂУКАНОВИЋУ: Спреман је да иде до краја, НАТО дао сагласност …

Руски медији оцењују да председник Црне Горе, Мило Ђукановић, реагује веома брзо и окрутним акцијама покушава угушити свенародне протесте

„Амерички Међународни институт за балканске и блискоисточне студије већ је за црногорског лидера разрадио „дивну“ концепцију – унију с Ватиканом по обрасцу гркокатоличке цркве. Тај план, који је незамислив за највећи део црногорског православног становништва, активно разрађују и поједини балкански медији као и прозападно окружење Ђукановића, које је очито у потпуности заборавило и занемарило религиозне традиције свог народа.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски медији оцењују да председник Црне Горе, Мило Ђукановић, реагује веома брзо и окрутним акцијама покушава угушити свенародне протесте, изазване константним нападима режима на традиционално православље.

„Још увек се крије иза забрана уведених због пандемије корона вируса“, оценио је за РИА Новости експерт клуба „Валдај“, Артјом Курејев.

Анализирајући ситуацију у Црној Гори, руски аналитичар наводи бројне примере репресивног деловања на свештенике и вернике СПЦ, посебно апострофирајући бруталну примјену полицијске силе против демонстраната у Никшићу и Пљевљима, када су „момци у плавом“ своје суграђане почастили шок бомбама, сузавцем и пендрецима. Подсјећа да полиција није штедјела ни малољетне грађане Црне Горе.

Курејев сматра да је, у борби против Цркве, Ђукановић спреман да иде до краја, оцјењујући да је од НАТО партнера добио сагаласност за бруталне акције.

„Штавише, амерички Међународни институт за балканске и блискоисточне студије већ је за црногорског лидера разрадио „дивну“ концепцију – унију с Ватиканом по обрасцу гркокатоличке цркве. Тај план, који је незамислив за највећи дио црногорског православног становништва, активно разрађују и поједини балкански медији као и прозападно окружење Ђукановића, које је очито у потпуности заборавило и занемарило религиозне традиције свог народа.“.

Он је нагласио и да је Ђукановић још прошле године кренуо да ствара аутокефалну црногорску цркву, независну од Српске православне цркве, по украјинском сценарију.

„Задатак Ђукановића јесте да се ослободи утицаја Српске Патријаршије и задобије контролу над православним свештеницима који уживају огромни ауторитет у Црној Гори“.

На крају Курејев је закључио:

„Не смијемо заборавити да су скоро 200 година Црном Гором владале владике као свјетовни и религиозни лидери. Чак и за вријеме Тита добар дио народа сачувао је у себи свијест о значају и улози цркве кроз историју.“, оцјењујући да ће се Црква и верни народ издићи изнад свих искушења.

И политиколог Павел Рудјаков истиче да је СПЦ „духовни ослонац за православце свих нација“ на овим просторима, те да настојања Цркве да буде што умеренија и на речима и на делу не наилази на разумевање режима у Подгорици, наводи Савез православних новинара.

Рудјаков сматра да иза свих ових дешавања стоји и намера САД да ограниче, или пак потпуно ослабе, позицију СПЦ, баш због њеног великог утицаја на читавом простору бивше СФРЈ.

Посебно је апострофирао углед и љубав коју у народу ужива митрополит Амфилохије.

„Америка никако не жели да препусти Србији улогу водеће силе на Балкану“, закључио је.

Извор: ин4с.нет/ Новости.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ