Регион

НОВИ СКАНДАЛ ЦРНОГОРАЦА: И даље је забрањен СРБИМА улазак у ЦРНУ ГОРУ, још их криве за то !

Институт за јавно здравље Црне Горе ажурирао је списак земаља из којих долазак у Црну Гору не представља предмет посебних ограничења и здравствених мера.

На списку, када су у питању земље региона, и даље нема Србије и Северне Македоније, преносе Вијести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводе из Института, листа ове седмице неће бити проширена јер, како се тврди, није било држава које су у периоду од последњег ажурирања испуниле зацртани критеријум.

Институт наводи да је приликом ажурирања листе посебна пажња била посвећена значају прекограничне сарадње и отварању границе са Србијом и да је имао у виду добросуседске односе, бројне и развијене приватне, породичне и економске односе Црне Горе и Србије.

„Међутим, на одлуку да се Србија још увек не уврсти на листу земаља утицала је пре свега нејасна ситуација са епидемиолошким подацима, одлука здравствених институција Републике Србије да се више хиљада инфицираних уклоне са списка заражених једним актом, повећање броја обољелих последњих дана а самим тим и извесно погоршање епидемиолошке ситуације“, наводи Институт.

Како додаје, у свему томе, посебан проблем представљао је, како се тврди, потпуни изостанак одговора на благовремени и професионални упит Института за јавно здравље Црне Горе, „који је имао за циљ размену епидемиолошких податка и отклањање свих недоумица“.

То је, како наводе, био једини могући и исправан пут за попуштање мера и испуњавање интереса обе стране.

„Сигурни смо да је свима јасно да је улога Института за јавно здравље искључиво заштита и унапређење здравља грађана Црне Горе и њихових гостију. Без обзира на сво разумљиво нестрпљење које постоји око отварања граница с Републиком Србијом, такав потез, без јасне епидемиолошке потпоре и доказа који би указивали да је отварање граница могуће без прихватљивог ризика по здравље свих у Црној Гори, у овом тренутку није могућ“, додају из Института.

Ажурирана листа почиње са применом у понедељак 15. јуна у поноћ.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ