Спорт Србија

НОВИ УДАР НА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Новинари широм света остали шокирани оним што је урадио !

Није дуго требало да прође од почетка турнира у Београду а да по Новаку Ђоковићу полети „дрвље и камење“.

Не из наше и околних земаља, али јесте из оних из енглеског говорног подручја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разлог? Начин на који се „Адрија тур“ одржава у Београду.

Чињеница да пандемија новог корона вируса није завршена, те да у свету и даље постоје огромна жаришта (нпр. у Сједињеним Америчким Државама је досад утврђено 2.048.986 инфицираних, у Бразилу 828.810, у Русији 510.761, Индији 308.916, Великој Британији 294.402 итд.), навела је поједине новинаре који и иначе нису велики љубитељи Ђоковића да се упитају – зашто је решио да организује турнир на коме уобичајених мера заштите нема. Турнир који је притом хуманитарног карактера.

Тениски новинар из Сијетла, Ник Мекарвел, истиче да су „сцене са турнира шокантне“.

Томе додаје и следеће:

„Играчи прозивају предложене безбедносне мере на УС Опену, кажу да можда неће играти… Али су океј с тим да играју пред пуним трибинама, огромним бројем малишана на Дечјем дану, ту су и загрљаји, блискост приликом давања интервјуа, селфији… Ја, заправо, не могу да верујем у оно што видим“.

Са њим се делимично слаже и британски новинар Мајк Диксон, из „Дејли мејла“, али донекле има разумевања за збивања у Србији. Не баш и за опрезне ставове тенисера о наступу на америчком гренд слему:

„Ако српске власти сматрају да су онакви услови за публику безбедни, то је онда свакако њихова одлука. Али је заиста ‘изненађујуће’ да страни играчи, који само што су допутовали, грле једни друге, буду онолико близу, док истовремено страхују од УС Опена“, пише Диксон у одговору Мекарвелу.

Стујарт Фрејзер из британског „Тајмса“ свој шок навео је у првој реченици дељења снимка са егзбиционог дуела дублова у коме су Новак Ђоковић и Јелена Јанковић играли против Ненада Зимоњића и Олге Даниловић:

„Да, ово је снимак од данас, и није са друге планете. Ђоковић (о присуству публике) каже: ‘Имамо другачије мере у Србији него у Сједњеним Америчким Државама. Није на мени да доносим одлуке о томе шта је добро, а шта лоте у здравственом смислу. Пратимо оно што нам власти у Србије (о томе) кажу“.

Бивши тениски новинар Рене Денфелд томе је додао:

„Очигледно је да нема никакве физичке удаљености између људи на прес конференцији. Навијачи тик уз терен, такође без међусобне дистанце. Другачије земље, другачије фазе пандемије, али после неколико месеци лудачког избегавања контакта са људима, овакви призори су баш шокантани“.

Цитирајући његов Твит, колега Бен Ротенберг који је умео прилично да „оплете“ по Новаку Ђоковићу, написао је следеће:

„Гледајући сву ову људску блискост и загрљаје на Адрија туру, умало да заборавите зашто тај турнир уопште постоји (јер тениских такмичења нема – управо због корона вируса). Надам се да ће све проћи како треба, али ме гледање оволико публике чини нервозно у јуну 2020.“

Ђоковићу се, дакле, замера што организује и учествује у турниру на коме има још људи, док „није сигуран да ће се многима свидети“ мере које им се спремају на УС Опену, који би требало да почне 31. августа.

Па опет, Новак Ђоковић уопште није једини који се са тим мерама баш и не слаже, што су потврдиле и речи седмог играча света, Александра Зверева, управо у Београду:

„Сви би волели да се такмиче на гренд слему, ако је то могуће, али ће сада околности бити веома тешке. Треба да останете на ‘ЈФК’ аеродрому две недеље, у карантину, што значи да морате да дођете две недеље раније, а не можете одмах да играте. Притом вам после тога није дозвољено да идете било где осим до терена и хотела. Нема навијача, нема коришћења свлачионица, нема туширања или хране (на стадиону). Можемо да поведемо само једну особу. Мишљења сам да нема много играча који би се лагодно осећали у таквом окружењу“.

Са њим се сложио и Григор Димитров, такође учесник београдског турнира:

„Просто, здравствена ситуација би (у Њујорку, тиме и на УС Опену) морала да буде безбедна и да има смисла за све актере. Здравље мора да буде изнад свега“, сматра бугарски ас.

Аустралијски „ФоксСпортс“ томе је додао и Ђоковићев овонедељни став да би могао да прескочи УС Опен:

„Већина играча с којима сам причао имају прилично негативан став о одласку тамо (у Њухорк). Што се мене тиче, како сада ствари стоје, највероватније је да ће се сезона наставити на теренима са шљаком, почетком септембра“.

И, ту негде лежи разлог за све оне стрелице које ка Новаку лете. УС Опен је, за Американце нарочито, али и Британце и Аустралијанце, врло важан турнир. Недолазак тениских великана на тај догађај био био својеврсан преседан, али имајући у виду мере које их чекају, та стриктна безбедносна ограничења, обавезни аеродромски карантин и немогућност да са собом воде уобичајене сараднике, и не чуди што се многи тенисери у овом тренутку баш не одушевљавају идејом да у Њујорк пођу. Сцене из Београда – сушта су супротност плана за УС Опен, па отуда и поменуте рекације оних од који се и иначе нису прославили досадашњим ставовима о Ђоковићу.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ