Србија

ДОКТОРКА КИСИЋ УПОЗОРИЛА СРБИЈУ! Овај град у нашој земљи је највеће жариште корона вируса: Ево о чему је реч

Корона вирус не посустаје, највише новозаражених је у Београду

Корона вирус не посустаје, највише новозаражених је у Београду. Мере заштите и одговорно понашање су кључни, каже докторка Дарија Кисић Тепавчевић

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ни после више од три месеца, корона вирус не посустаје. Подаци показују да последњих неколико дана долази до пораста броја инфицираних новим корона вирусом, али стручњаци тврде да је ситуација под контролом и да су сада кључни мере заштите и одговорност.

Заменица директора Института Батут докторка Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да је велика већина новозаражених са подручја Београда и да су епидемилошка истраживања показала да је до преношења инфекције дошло у затвореном простору на прославама, тамо где су била већа окупљања људи.

Према њеним речима, то је највећи разлог због чега се претходних дана региструју двоцифрени бројеви нових случајева.

Међутим, како каже, у највећем делу земље дуже од две недеље нема пријављених.

Докторка Кисић је истакла да више од 75 свих новопотврђених случајева нема ниједан симптом, нити знак инфекције и не би ни били откривени да нису тестирани и да се за њима није трагало.

– Тако ће се наставити у у наредном периоду, да ли ће се они тестирати зависи од методолошких протокола и савета Светске здравствене организације. Оно што је сигурно, јесте да је сваки контакт под здравстсвеним надзором и да се прати – рекла је докторка Кисић Тепавчевић.

Иако је методолошки оквир најавио да се мере релаксирају и попуштају, у Србији се и даље раде тестирања контаката који немају симптоме, рекла је докторка.

С обзиром да је од сутра најављено отварање граница ка Грчкој и планирање одмора, Дарија кисић Тепавчевић је поновила да су одговорност и процена ризика, кључне мере и главно оружје у борби пртив корона вируса.

– Једна по једна земља ће се отварати, и сада се апсолутно зна који је начин превенције – удаљенот од једног метра физички спречава преношење инфекције – рекла је докторка Кисић Тепавечевић и још једном напоменула да се процењује да је ризични контакт онај који траје дуже од 15 минута на удаљености мањој од једног метра са особом која је резерворар инфекције.

Према њеним речима, треба да живимо у садашњем тренутку, вирус је још ту, његова активност јесте ослабила, али и ми сада знамо како да превенирамо инфекцију.

Извор: ртс.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ