Србија

ЛЕПЕ ВЕСТИ ЗА ПАРОВЕ: Од сутра ДРЖАВА плаћа НЕОГРАНИЧЕН БРОЈ ПОКУШАЈА …

Из Удружења „Шанса за родитељство” поручују да их измене веома радују, али да увек постоје додатна побољшања услова лечења неплодности, јер неплодност погађа сваки шести пар у Европи, па и у Србији

Поступак вантелесне оплодње за прво дете за жене у Србији до њихове 43. године од 15. јуна биће доступан и омогућен неограничен број пута. Уз ову велику погодност за све будуће родитеље, најављене су и измене које ће поједноставити административни поступак ВТО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из Удружења „Шанса за родитељство” поручују да их измене веома радују, али да увек постоје додатна побољшања услова лечења неплодности, јер неплодност погађа сваки шести пар у Европи, па и у Србији.

Посебно скрећу пажњу на парове са дијагнозом азоспермије који до материјала за оплодњу могу доћи уз неку од нових метода, а то су биопсија, пункција, МЕСА/ТЕСА…

– Засад парови са оваквом дијагнозом немају могућност да ураде ВТО о трошку Фонда и морају сами да финансирају вантелесну оплодњу. Наравно, ту су и парови са секундарним стерилитетом, они који су прво дете добили природним путем, а до другог детета морају кроз потпомогнуту оплодњу, затим нестимулисани циклуси вантелесне оплодње или вантелесна оплодња без хормонске стимулације и процедура донације репродуктивних ћелија и ембриона – објашњава Сандра Јовановић, председница Удружења „Шанса за родитељство“.

Према њеним речима, велики број парова, али и жена без партнера има потребу за донираним материјалом – зато одлазе у стране земље, Чешку, Грчку, Македонију…

– Наравно, едукација и информисање парова је први корак, јер да би неко решио проблем зачећа, мора што пре да се јави лекару и мора да испита зашто не долази до зачећа. Време игра кључну улогу у решавању проблема неплодности – каже Сандра Јовановић.

У Удружењу кажу да најављене измене доносе додатне могућности паровима који су искористили три финансирана поступка вантелесне оплодње о трошку РФЗО-а а код којих жена има до 43 године.
Мање администрације

– Овим новим упутством, надамо се, парови ће имати могућност да аплицирају за ВТО поступке неограничен број пута до навршене 43. године жене. Такође, позитивна је и промена што ће се администрација сводити на пролазак само једне комисије, како је најављено. Ипак, чекамо 15. јун како бисмо тачно знали све измене у правима осигураних лица – каже Јовановићева.

Подсећа да је до сада старосна граница за жену била 42 године, а парови су могли да аплицирају за до три вантелесне за прво дете.

– Такође, битно је напоменути да парови који су прво дете добили вантелесном оплодњом имају права на две процедуре вантелесне оплодње за друго дете. Нажалост, како смо рекли, ако сте прво дете добили природним путем, засад не можете да аплицирате за вантелесну оплодњу за друго дете. Такође, уколико пар има вишак ембриона – може урадити три криоембриотрансфера о трошку РФЗО-а за прво дете, или један криоембриотрансфер за друго дете. Надамо се да ће се многе ствари променити и сваки корак је велика шанса за много парова. Такође, желимо да истакнемо да проблем неплодности не сме бити политичка тема – наглашава Јовановић.

На питање колико смо као друштво солидарни и на чему је битно да радимо да бисмо оснажили будуће родитеље, у Удружењу оцењују да наше друштво још увек не познаје проблем неплодности као „оно што вас не дотиче никад вам није блиско и немате довољно разумевања“.

– Пуни смо предрасуда и често паровима, а да не помињемо сингл жене, мањка подршка околине. Пут до родитељства може бити јако дуг, исцрпљујући и емотивно и физички тежак. Посебно је исцрпљујућ врло често и финансијски. Потребно је још много рада и едукације да бисмо ми, као парови и појединци, са проблемом стерилитета били прихваћени у друштву и подржани од стране свих људи са којим живимо и радимо – каже Сандра Јовановић.

Верује да би помогло и када не би били дискриминисани и означени као мање вредни они са проблемом стерилитета и поручује да је будућим родитељима који до бебе морају доћи кроз неки вид потпомогнуте оплодње заиста потребна подршка у сваком смислу.

Досадашња искуства организације „Шанса за родитељство“ показује да се у унутрашњости парови тешко одлучују за лечење јер их друштво стигматизује. Због тога се повлаче у себе и јако их је тешко мотивисати да започну лечење, анализе, претраге и вантелесну оплодњу. Неопспорно је, такође, да мушкарци и даље осећају стид, теже се одлучују за лечење, преноси Блиц.рс.

– Наш савет је увек да се прво уради основна анализа спермограма, од њега се креће. Понекад је то јако тешко – закључује.

Извор: Новости.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ