Регион

МИЛО У НЕВЕРИЦИ! Црна Гора је пред колапсом, објављени су подаци

Лоше им се пише

Будви следи једна од најтежих летњих сезона од разорног земљотреса 1979, на шта већ сада указују драстично мали приливи од наплате боравишне таксе, пишу подгоричке Вијести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Огромни губици у предсезони, које је претрпео туристички сектор, затворени хотели и приватни смештај, одразили су се и на приливе од којих зависи рад Туристичке организације Будве.

Управа локалних јавних прихода Општине Будва закључно са 8. јуном, како је за Вијести казао в.д. директора Управе Петар Оџић, на име наплате боравишне таксе инкасирала је свега 157.000 евра.

То је, како је додао, четири пута мањи приходи него лани у истом периоду.

„Наплаћено је до сада 157.674 евра од чега се на наплату боравишне таксе за приватни смештај односи 77.918 евра. То је вишеструко мање него прошле године када смо укупно на име боравишне таксе у прва два квартала наплатили 644.031 евра, од чега се на приватни смештај односи 282.409 евра“, истакао је Оџић.

Према његовим речима, показатељи наплате боравишне таксе у прва два квартала су очекивани, јер готово два месеца у Црној Гори није било ниједног регистрованог туристе, а границе су биле затворене.

Подсетио је да је цена боравишне таксе остала непромењена и да она износи један евро, а да приход од ње у сразмери 80 према 20 одсто деле Туристичка организација Будве и Национална туристичка организација.

Он каже да ће ова година бити изазов за целу привреду, а највише ће бити погођен сектор туризма.

„Сматрам да су прогнозе туристичких посланика у претходним данима превише оптимистичне, и да ће све зависити од попуњености капацитета у јулу и августу, али пре свега, од постсезоне која би дошла као једини спас за оволике губитке у предсезони. Најважније је што пре отворити границе и гостима пружити безбедност, али и квалитет више у односу на ранији период“, нагласио је Оџић.

Он сматра да је неопходно јасно ангажовање државе и Јавног предузећа Морско добро.

„Држава у корелацији са Морским добром мора одиграти кључну улогу у смањењу цена закупцима, како би сви поделили део терета, и како би сви туристички привредници успели да преброде ову кризу, јер „зарада државе“ нам зависи управо од зараде туристичких привредник“, сматра Оџић.

Прошле године остварен је рекордан прилив од наплате боравишне таксе која је премашила чак 3,7 милиона евра.

Општина Будва и даље је у финанијском колапсу, јер су сви њени рачуни и даље блокирани након што је под налогу Министарства финансија Привредни суд донео привремену меру забране располагања новцем тој црногорској прест

Извор: Тањуг/Д.С.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ