Србија

ЕУ данас отвара унутрашње границе! Ево шта сви грађани Србије треба да знају!

ПРЕПОРУЧЕНО отварање унутрашњих граница ЕУ ступа на снагу данас. Иако су се у Бриселу надали да ће се европско јединство демонстрирати бар око датума на изласку из изолације, када се то већ није догодило на њеном почетку, то неће бити тако. Највећи део земаља ускладиће своје одлуке с препоруком, али има и доста изузетака. Притом, готово свака земља има своју засебну политику и начине отварања.

Путовање при таквим условима представља прави изазов. Главобоља чека све оне који ових дана немају преча посла, него да прелазе границе унутар јединственог шенгенског простора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бугарска је поранила још од 1. јуна. Међу добродошлима су и Срби. Италија се „откључала“ 3. јуна, с надом да ће надокнадити бар део штете у јеку туристичке сезоне. Аустрија, тако, од понедељка отвара своје унутрашње шенгенске границе, али се на списку од тридесетак земаља не налазе Италијани из Ломбардије, Швеђани и Британци.

И кад крену у Грчку, житељи најосетљивијих италијанских региона, али и других ризичних предела из ЕУ, као што је, на пример, париски округ, мораће, све до 30. јуна, у седмодневну изолацију. Од поменутог датума, надаље, за житеље ових региона вршиће се насумични тест брисом из грла и носа. С друге стране, за Атину су добродошли и грађани Србије, Кине, Аустралије, Новог Зеланда, Јапана, Јужне Кореје.

Уз Грчку, која, као и Италија, такође вапи за туристима, границе ће сада отворити и Белгија, Француска, Немачка… Занимљиво је да и ту има ситничавости. Званични Берлин је, тако, отварио пролаз 14. јуна у поноћ, а Француска то чини 24 сата касније! Варшава је, то урадила тринаестог.

СРБИЈИ ПРИСТУП ШЕНГЕНУ ОД 1. ЈУЛА

ЕВРОПСКА унија је одлучила да од 1. јула отвори спољне границе, и то само за одређене земље. Међу њима су и државе Западног Балкана, укључујући и Србију. Званични Брисел је ову одлуку образложио контролисаном епидемилошком ситуацијом у нашем региону, која је боља него у многим земљама ЕУ.

 

Извор: Новости.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ