Идвајамо Свет Србија

Ево шта је МАКРОН спремио за СРБЕ И АЛБАНЦЕ, ово је његов ПЛАН !

Шта доноси разговоро у Паризу?

Настојања француског председника Емануела Макрона да организује сусрет лидера Београда и Приштине која се одвијају паралелно са корацима специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака нису изненађујући и део су заједничких напора да се решавање косовског питања покрене са мртве тачке, кажу саговорници Тањуга.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Слободан Зечевиц из Института за европске студије у Макроновим намерама види и мало сујете Француске која је некада била велика сила, а данас „држава средње категорије“, због чега жели да покаже да је земља присутна на међународној сцени и да може да решава проблеме.

„Французи и у том смислу желе да уцестувју у дијалогу, али поред тога постоји такмичење са САД ко је главни преговарач и ко ће донети решење“, рекао је Зечевић.

По речима Зечевића, када је реч о решењу, за ЕУ битно је да до њега дође управо ЕУ, уз све, тако настоји да избегне маргинализацију у дијалогу али и да одигра битнију улогу од оне при доношењу решења за БиХ.

Зечевић наводи да дипломатију коју репрезентује Мирослав Лајчак и дипломатије земаља чланица ипак не може да одвоји јер су целина.

Навео је да је скептичан да разговор у Паризу може да донесе решење због удаљених позиција Београда и Приштине.

„Ако и буде састанка у Паризу то ће више бити састанак да свако задовољи своје аспирације. Французи да кажу “организовали смо састанак“, ЕУ “ми смо кредибилиан посредник“, а ми да учествујемо у дијалогу и да смо конструктивни што ће рећи и Албанци“, рекао је он.

На чињеницу да Французи инсистирају на правно обавезујућем, свеобухватном и коначном споразуму, Зечевић каже да је проблем шта је садржај тог документа.

„Форма није спорна већ суштина и ту смо далеко“, рекао је он.

Професор факултета политчких наука Драган Ђукановић оцењује да су настојања Макрона да након ублажавања мера уведених због пандемије сазове самит о Косову и залагања специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, координирани план заједничких напора којим ЕУ покушава да реанимира дијалог.

Он је подсетио да је самит у Паризу најављиван и прошле године, након берлинског, одржаног у априлу 2019. године, те да Макроново ново настојање није нимало изненађујуће.

Није ништа изненађујући покушај да се након именовања специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака процес оживи и да се одреде оквири разговора за наредне етапе дијалога, рекао је Ђукановић и додао да у Марконовом и Лајчаковом настојању да се дијалог покрене нема ништа што је у супротности.

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ