Србија

ОГЛАСИО СЕ ИМУНОЛОГ: Да ли ће се поново увести најоштрије мере у Србији? Ово је права истина…

Јасно је да у свакој реалној ситуацији постоје аспекти где је учинак могао да буде и бољи. Ипак, рекао бих да је најосновнији циљ противепидемијског одговора овог пролећа недвосмислено остварен. То, наравно, не значи да је тај посао и сада довршен – каже у интервјуу за „Блиц“ др Срђа Јанковић, имунолог и један од чланова Кризног штаба.

Број заражених вирусом корона последњих дана је у порасту, а у разговору за наш лист, др Јанковић је, између осталог, подсетио да се још увек не може причати о другом таласу епидемије када ни први није окончан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Бројке нам говоре да је САРС коронавирус-2 и даље и те како присутан у нашој средини и да текућа епидемија, мада је знатно ослабила, још није окончана.

Неко каже да је то већ почетак другог таласа. Да ли сте сагласни?

– Тешко да можемо да говоримо о другом таласу док још није окончан први. Очито је да тренутно сведочимо његовом продуженом репу.

Приметно је да је знатно мањи број тешких случајева. Да ли је то показатељ да вирус слаби?

– Понајпре је реч о показатељу да епидемија јењава. Биолошко слабљење вируса (пад вируленције) јесте чест правац еволуције патогених микроорганизама током дужег контакта са својим домаћином, али још увек немамо опипљиве доказе да је тај процес већ на делу. Имамо, додуше, неке прелиминарне назнаке.

Да ли бисте саветовали људима да иду на летовања? Авионом, колима? У иностранству или у Србији?

Очекујемо да ће, у зависности од земље и тренутне епидемиолошке ситуације, одлазак на летовање у иностранству бити могућ уз одређене мере предострожности, којих је веома битно да се сви придржавамо. Међутим, још увек је веома тешко проценити тачан степен ризика пошто ће зависити од даљих кретања пандемије Цовид-19, те бих, лично, у овом тренутку дао предност летовању у Србији.

Да ли, из ове перспективе, мислите да су мере пребрзо укинуте?

– Време ће показати, али бих пре свега напоменуо да мере и нису укинуте, већ су рестриктивне мере замењене мерама у виду препоруке. Неопходно је да се тих препорука и надаље сви придржавамо како бисмо борбу против ове епидемије успешно привели крају.

Постоји ли могућност враћања неких мера и у којим случајевима би до тога дошло?

– Ако се питање односи на рестриктивне мере, таква могућност, наравно, увек постоји и зависи превасходно од епидемиолошке ситуације и актуелне процене чинилаца ризика, која се прати и по потреби коригује из дана у дан.

За 21. јун су заказани избори. Да ли је безбедно да људи оду до бирачких места и да ли постоје процедуре које треба да испоштују да би избегли ризик заразе?

Епидемиолошки посматрано, спровођење избора се не разликује од других активности које прати исти ниво међуљудских контаката. Стога и препоруке које иначе важе у таквим ситуацијама важе и током одржавања избора.

Три месеца су прошла од појаве короне у Србији. Када погледате уназад, да ли мислите да је све урађено како треба или је нешто могло боље?

– Јасно је да у свакој реалној ситуацији постоје аспекти где је учинак могао да буде и бољи. Битно је да се све детаљно анализира и на искуствима даље учи. Ипак, рекао бих да је најосновнији циљ противепидемијског одговора овог пролећа недвосмислено остварен: сви заједно, држава, стручњаци, здравствени радници, припадници других релевантних професија, као и грађани, спљоштили смо епидемијску криву и сачували мноштво људских живота. Што, наравно, не значи да је тај посао и сада довршен.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ