Регион

ШОК: ЕВРОПСКА УНИЈА прекрила премлаћивање МИГРАНАТА !

Европски званичници оптужени су за „нечувено заташкавање“ након што су демантовали информације посланика ЕП-а да хрватска влада није пратила своју полицију која је више пута оптужена за пљачку, злостављање и понижавање миграната на својим границама, објавио је данас британски Гардиан.

Интерна преписка путем мејла коју је примио Гардиан открива да су се званичници у Бриселу плашили реакције када су одлучили да не открију да Хрватска није испунила своје обавезе о увођењу механизма за прац́ење договореног од министара унутрашњих послова који ц́е се финансирати новцем ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре него што је одговорила на упите једне од најистакнутијих чланица Европског парламента, Иркиње Кларе Дали, званичник комисије упозорио је колегу да ц́е неуспех хрватске владе да употреби новац намењен граничној полицији пре две године „сигурно ц́е се схватити као скандал“. Портпарол Европске комисије рекао је Гардиану на питање о заташкавању да информације нису прослеђене посланицима парламента, јер нису потпуне.

Надзор над понашањем граничне полиције био је услов за доделу вец́их ЕУ фондова Хрватској, пише лист. Реч је о 6,8 милиона евра који су одобрени у децембру 2018. за јачање хрватске границе са земљама које нису чланице ЕУ, а механизам контроле који би осигурао хумано поступање према мигрантима на граници био је један од услова за тај новац.

Мигранти оптужују нашу полицију да спроводи насилну „повратну“ политику на граници са Босном и Херцеговином. Између осталог, дошло је до инцидента када је мигрант упуцан, наводно случајно.

Прошле недеље је Амнести Интернатионал оптужио хрватску полицију да „мучи мигранте“ на граници, на шта је Министарство унутрашњих послова одговорило да се хрватска полиција поново терети без доказа. Гардиан такође подсец́а на инцидент, како је известио Дански савет за избеглице (ДРЦ), у коме се наводи да су 11 Пакистанаца и пет Авганистанаца зауставили униформисани мушкарци у близини Плитвица, везали за дрво и пуцали у ваздух у ноге. и мучили су их неколико сати. Касније је мигранте покупила полиција и одвели на границу, присиљавајуц́и их да се врате у БиХ, али нису претучени. Хрватска полиција такође је демантовала наводе репортера Гардиана, рекавши да су ране које су мигранти задобили добровољцима резултат сукоба међу мигрантима у близини Цазина, о чему смо такође извештавали.

Британски лист наводи да оптужбе о акцијама хрватске полиције бацају сенку на захтев Хрватске за прикључење Шенгенском споразуму, за који је услов усаглашеност са европским стандардима у вези с људским правима на границама. Хрватска је наводно потрошила само 84.000 евра од 300.000 предвиђених за механизам надзора, од чега је око 60.000 било наводно дато невладиним организацијама. Хрватска тврди да је новац дат УНХЦР-у и Хрватском правном центру, али те организације то негирају. Они су успоставили механизме контроле о свом трошку.

У поменутим мејловима, у којима су разговарали о томе како посланици ЕП-а могу одговорити на питање о трошењу новца од стране хрватских власти, европски званичници рекли су да очекују да ц́е додатних 240.000 бити утрошено на механизам надгледања. Хрватски извјештај о потрошњи наводно је био мањкав, па је Комисија затражила од хрватских власти појашњења, преноси Гардиан.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ